1 kommentar

Stockholms Internationella Seriefestival 2015: Arifur Rahman [BGD/NOR]

Serieteket presenterar gäster på SIS15: ”Bilden och yttrandefriheten” är ett undertema till årets seriefestival. Redan vid starten 1998 etablerades vår seriefestival (då kallad Fanzine Heaven) som en manifestation för konstnärlig frihet, i samband med en utställning kring den kontroversiella serieskaparen Mike Diana. I år har Charlie Hebdo-attentatet mer än någonsin aktualiserat debatten om bilder och yttrandefrihet, ett tema som kommer att löpa som en röd tråd genom flera av våra programpunkter. 

Arifur Rahman

Arifur Rahman

2007 blev satirtecknaren Arifur Rahman fängslad i ett halvår och hotad av islamister i hemlandet Bangladesh. Orsaken var publiceringen av hans skämtteckning i en dagstidning, där Mohammed nämns. Enligt honom själv var den aldrig menad att nedvärdera profeten, men muslimska organisationer protesterade mot teckningen med massprotester som ledde till upplopp. Detta i sin tur ledde till arresteringen av Rahman samt att tidningen som publicerat honom bad om ursäkt offentligt. Arifur Rahman blev av ICORN (International Cities of Refuge Network) utsedd till fristadtecknare år 2010 och fick en fristad i Drøbak, Norge, ett land där han fortfarande lever i exil. I år medverkade han bland annat i utställningen Hurra för yttrandefriheten! på Arbetets museum i Norrköping, samt i Serietekets miniutställning Efter Charlie Hebdo i januari/februari.

Lördagen den 9 maj klockan 15.30 deltar Arifur Rahman i ett samtal om sitt konstnärskap och den konstnärliga friheten, tillsammans med kollegan Fadi Abou Hassan från Palestina (presentation kommer här längre fram), Journalisten Kerstin Brunnberg modererar samtalet, som huserar i Ekoteket (Kulturhuset Stadsteatern våning 2).

Samtalet är inte enbart en officiell del av Stockholms Internationella Seriefestival utan även en del av Kulturhuset Stadsteaterns programserie Lyssna! med underrubriken Frihetens karikatyr.

Läs mer om evenemanget här

Presenteras i samarbete med Fristäder för författare och kulturpersonligheter. Stort tack till Åsa Steinsvik.

En kommentar på “Stockholms Internationella Seriefestival 2015: Arifur Rahman [BGD/NOR]

  1. […] ett undertema till årets seriefestival. Vi har redan skrivit om att fristadtecknaren Arifur Rahman kommer att framträda hos oss den 9 maj. Nu presenterar vi hans kollega Fadi Abou Hassan från […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: