Lämna en kommentar

Helgnytt på hyllan 21/2: Det bästa!

Helg igen och vi ställer förstås ut nyheter på våra hyllor. Idag erbjuder vi smakprov av det bästa den visuella konsten har att erbjuda. Några av de mest kritikerrosade serieromanerna från 2014. En hyllad svensk debutant från 2015. Den årliga antologin The Best American Comics från 2013 och 2014. Plus en alldeles förträfflig bok med skrivmaskinskonst. Bara en sån sak.

Nyttpåhyllan20150220

Det är ingen överdrift att påstå att de serieromaner vi sätter ut idag är kritikerrosade. Den oefterhärmelige Olivier Schrauwen berättar historien om sin far i Arséne Schrauwen. Dash Shaws Doctors tar sig an de eviga frågorna om liv och död. Och Richard McGuires mäktiga historia om människor och deras byggnader, Here, har tagit hela den internationella serievärlden med storm. Dessutom nya verk av gamla mästare – Gabrielle Bell och Gilbert Hernandez.

The Best American Comics heter en årlig serieantologi utgiven sedan 2006. Den är en del av Houghton Mifflin Harcourts Best American Series, ett flertal litterära antologier som låter en gästredaktör välja ut sina årsfavoriter och samla i en tjock inbunden bok. I dag ställer vi fram utgåvorna från 2013 (med Bones skapare Jeff Smith som redaktör) och 2014 (sammanställd av ScottUnderstanding ComicsMcCloud), men framöver kommer vi att fylla igen våra luckor för att få en komplett samling av antologiserien på våra hyllor.

På den svenska fronten har vi äntligen ställt ut Elin Lucassis hyllade debutbok Jag är den som är den. Rå och rolig humor, ofta med en politisk och feministisk inramning. Tycker du att det låter likt många andra svenska serieskapare? I så fall bedrar du dig. Det här är både originellt och ofta fruktansvärt roligt. Läs! Bland aktuella svenskar hittar vi även de senaste samlingsutgåvorna med geniala klassiker som Charlie Christensens Arne Anka och Martin Kellermans Rocky.

Japanskt har vi också. Den fina kärleks-/mat-/queermangan What Did You Eat Yesterday? av Fumi Yoshinaga har blivit väldigt populär bland våra besökare. Nu kommer del 2 och del 3 i ett svep.

Slutligen – vem kan inte gilla bildkonst som görs på skrivmaskin? Svar: ingen. Alla gillar skrivmaskinskonst! Så hasta dig hit för att låna Barrie Tulletts underbara och rykande färska konstbok Typewriter Art: A Modern Anthology. Vi har ett exemplar och det är först till kvarn som gäller.

Trevlig helg på er, konstälskare!

11016339_10153023572908563_1636660931_n

Antologier
The Best American Comics 2013 (redaktör: Jeff Smith)
The Best American Comics 2014 (redaktör: Scott McCloud)

Avantgarde
Richard McGuire: Here
Olivier Schrauwen: Arséne Schrauwen
Dash Shaw: Doctors

Japanska serier
Fumi Yoshinaga: What Did You Eat Yesterday? nr 2–3

Konst
Typewriter Art – a Modern Anthology (redaktör: Barrie Tullett)

Realism
Gabrielle Bell: Truth is Fragmentary
Gilbert Hernandez: Bumperhead

Svenska serier
Charlie Christensen: Arne Anka 11 – Dagbok från Svitjod
Martin Kellerman: Rockypedia nr 1
Elin Lucassi: Jag är den som är den

11007634_10153023572768563_70589673_n

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: