Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 21: Tarpe Mills

För tredje året i rad bjuder Serieteket på en julkalender bestående av filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

En av de första kvinnliga tecknarna som tacklade superhjältegenren var Tarpe Mills (född June Tarpé Mills 1915). Under början av sin karriär hittade hon på figurer som Devil’s Dust, The Cat Man och Daredevil Barry Finn, men mest känd är hon för att ha skapat den hårdföra hjältinnan Miss Fury. I serien transformeras societetsdamen Marla Drake (som för övrigt var mycket lik Mills själv) till en pisksnärtande furie sedan hon i samband med en maskerad bestämt sig för att bära en panterkostym som tidigare tillhört en afrikansk häxdoktor. Miss Furys serie publicerades mellan 1941 och 1952 och med tidsenliga bataljer mot nazister, ledda av enarmade General Bruno och Furys ärkefiende Baroness Elsa Von Kampf, var den omåttligt populär särskilt bland soldater. Mills egen katt Perri-Purr (med på bilden nedan) inkorporerades i serien och blev sedermera inofficiell maskot för besättningen på ett av de allierades krigsfartyg.

Tarpe Mills
Miss Furys legend har vuxit kontinuerligt sedan originalserien slutade och efter ett par nystarter och gästspel hos olika förlag har hon sedan april 2013 en egen tidning som ges ut av Dynamite Entertainment. Njut av en kort omslagskavalkad innan ni ser till att skaffa någon av de rafflande serierna med denna oförlåtande dam!

Anders Lundgren

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp och bilder som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande sidor. Vi har länkat till klipp och bilder som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use” el likn. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp eller bild som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: