Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 19: Mästarinnan Marguerite

För tredje året i rad bjuder Serieteket på en julkalender bestående av filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Ett av de roligaste evenemangen som Serieteket arrangerade under året (vid sidan av Stockholms internationella seriefestival 2014) var den Franskspråkiga seriedagen (eller snarare dagarna) 8–9 mars. I samarbete med Franska institutet, Belgiska ambassaden, Kanadensiska ambassaden, Schweiziska ambassaden, Rumänska Kulturinstitutet och många svenska vänner lyfte vi fram den franskspråkiga seriescenen medelst nya biblioteksböcker, filmvisning, marknad, workshops, scensamtal och flera internationella gäster. Från Belgien: Xavier Löwenthal, från Kanada: Julie Delporte, från Rumänien: Dodo Niţă. Från Frankrike kom nog det mest kända namnet – ingen mindre än Marguerite Abouet!

AyafrånY

Abouet föddes 1971 i Elfenbenskusten, men bor idag utanför Paris där hon är verksam som serieförfattare. Mest känd är hon för sina uppmärksammade serieromaner om den ivorianska flickan/kvinnan Aya, vilka hon har skapat tillsammans med sin make, illustratören Clément Oubrerie. Utgångspunkten var att skildra det vardagliga Afrika av idag, som en motvikt till de ofta förekommande skildringarna av krig och svält. Den första av dessa – Aya från Yopougon – gavs ut på svenska 2010 av Papamoscas förlag. Ytterligare fem delar har kommit ut på franska och engelska. Aya har även gett upphov till en spinoffserie för mindre barn – Akissi: Katterna anfaller gavs ut på svenska av Epix förlag i fjol.

MargueriteAbouet

Marguerite Abouet på Franskspråkiga Seriedagen i Kulturhuset Stadsteatern 8/3. Foto: Ola Hellsten

Förra året kom även en långfilm baserad på serien, vilken visades på filmfestivalen Cinemafrica i Stockholm i mars (nästan i direkt anslutning till hennes besök här). Filmen fick ett gott mottagande av kritiker och publik. Här följer ett kortare utdrag.

Ola Hellsten

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp och bilder som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande sidor. Vi har länkat till klipp och bilder som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use” el likn. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp eller bild som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: