Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 17: Midvinter Noir

För tredje året i rad bjuder Serieteket på en julkalender bestående av filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

2007 producerades den franska filmen Peur(s) du noir (engelsk titel: Fear(s) of the Dark). Året därpå hade den premiär under Roms filmfestival och nådde därefter de europeiska biograferna. I Stockholm visades den på filmfestivalen Selektion Animation. Konceptet var genialt i sin enkelhet: samla sex profilerade serietecknare och be dem göra varsin animerad episod i en svart/vit stafettfilm med tema ”rädd för mörkret”.

Regissörer/animatörer för de fem delarna utgör en diger lista av grafiska mästare, flera av dem stora Serieteketfavoriter: Blutch, Charles Burns, Romain Slocombe/Marie Caillou, Lorenzo Mattotti och Richard McGuire. Resultatet? Blandat, men bitvis lysande. I den mån svärta kan vara lysande.

I dagens lucka visar vi Charles Burns’ del av stafetten. Burns har gjort sig känd som en skapare av surrealistiska och suggestiva skräckserier, så hans medverkan i filmen känns som gjuten.

På Serieteket kan du komma och låna Burns’ tidigare verk, såsom El Borbah, Big Baby och Black Hole (den sistnämnda även på svenska). Nyligen kom han ut med den avslutande delen i hans senaste trilogi som utgörs av delarna X’ed Out, The Hive och Sugar Skull. Hans omisskännliga stil har gjort honom till en ofta anlitad designer av skivomslag såsom Iggy Pops Brick by Brick, och, kanske något överraskande, svenska Orups Teddy! (Om det sistnämnda skriver även Rob & Bob i sin egen julkalender.)

Här har du en lista på böcker av och med Charles Burns. Du kan låna dem alla på Serieteket.

Ola Hellsten

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp och bilder som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande sidor. Vi har länkat till klipp och bilder som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use” el likn. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp eller bild som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: