Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 14: A Jolly Happy Soul

För tredje året i rad bjuder Serieteket på en julkalender bestående av filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Traditionen med Disneys julprogram – ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul”  – är som bekant enorm och närmast lagstadgad i Sverige, men har aldrig varit särskilt stark i USA, trots att den kommer därifrån. Andra animerade jultraditioner har däremot satt sig i många jänkares hjärtan. Tecknade TV-specialare som A Charlie Brown Christmas (1965) och How the Grinch Stole Christmas (1969) eller dockanimationen Rudolph the Red-Nosed Reindeer (1964) har visats år efter år för generationer av barn och vuxna. Liksom filmen i dagens lucka – Frosty the Snowman från 1969.

Innan Snögubben Frosty (som han fått heta i svensk television) blev film var han huvudfigur i en julsång komponerad av Walter ”Jack” Rollins och Steve Nelson. Sången spelades först in av Gene Autry and the Cass County Boys 1950 (efter som en uppföljare till Autrys succé Rudolph the Red-Nosed Reindeer från året före). Både Rudolph och Frosty blev populära schlagers och är det än idag i juletider.

7 december 1969 sändes för första gången en animerad ”Christmas TV Special” betitlad Frosty the Snowman på amerikanska CBS, den kanal som fortfarande sänder programmet varje år. Huvudfiguren var baserad på snögubben i sången, dock med en helt ny ramhistoria, och röstskådespelades av Jackie Vernon. Berrättarrösten gjordes av Hollywoodveteranen Jimmy Durante (hans sista skådespelarinsats i en film). Regissörer var julfilmsspecialisterna Jules Bass och Arthur Rankin, Jr (som tidigare främst gjort dockanimationer för TV, men nu gick över till tecknat). Den kända julsången var givetvis filmens genomgående musikaliska tema. Intressant för seriefans är att den kände MAD-tecknaren Paul Coker Jr. designade figurerna och bakgrunderna, med visionen att få fram en klassisk ”julkorts-känsla”. (Coker var även mångårig julkortskonstnär.)

Filmen har glatt generationer av amerikanska barn och vuxna år efter år och är en omistlig tradition för många. Flera uppföljare har gjorts, den senaste från 2005, men dessa har aldrig slagit an hos tittarna i samma utsträckning.

Ola Hellsten

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use” el likn. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: