Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 9: God Hälg!

Force majeure: Igår drabbades Serieteket av datorhaverier. Gårdagens lucka kommer istället nu! Lucka 10 senare idag.

För tredje året i rad bjuder Serieteket på en julkalender bestående av filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

R.I.P. Lars Mortimer (22 mars 1946–25 augusti 2014)

I augusti avled Lars Mortimer, skapare av serier som Bobo, Gnuttarna och Hälge. För många i min generation var Bobo och Gnuttarna en fundamental del av barndomen. För andra satte han ett djupare intryck med sina senare älgstrippar. Många var vi som tyckte att hans plötsliga dödsfall var tragiskt och alldeles för tidigt.

Bobo

Under hösten gav Egmont gett ut ett hyllningsnummer av tidningen Hälge, där det berättas vitt och brett om Mortimers värv och livsverk. Historik, dödsrunor, intervjuer, serierepriser… och en mängd fina hommager från svenska tecknare: Daniel Thollin, Ola Skogäng, Mattias Gordon, Per Demervall, Oscar Hjelmgren, Åke Forsmark, Stina Lövkvist, Jimmy Wallin, Daniel Ahlgren, Malin Biller, Johanna Kristiansson, Mikael Sol, Max Gustafsson, Nicolas Krizan, Mikael Grahn, Hanna Strömberg och många fler. Ett givet köp för den som någonsin tyckt om Mortimers serier. Eller för den som är intresserad av dagens svenska seriescen.

Dagens lucka innehåller ett reportage om Lars Mortimer och hans älgskapelse, producerat av den i seriesammanhang inte helt obekante Mattias Gordon.

Vrid ringarna till max, så de bildar ordet flax!

Ola Hellsten

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use” el likn. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: