Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 10: Modaniteter

För tredje året i rad bjuder Serieteket på en julkalender bestående av filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Rutu Modan är troligen Israels mest hyllade – och till andra språk översatta – serieskapare i modern tid. Baserad i Tel-Aviv gör hon vardagsrealistiska och satiriska serier om samtiden, historiska berättelser om det judiska arvet, men även surrealistiska och absurda sagohistorier. Viss regimkritik ingår ofta i hennes verk, men än mer skildrar hon det dagliga livet i Israel utan tydliga politiska ställningstaganden. I hennes bildspråk hittar man spår av Hergés Klara linje, liksom från det tidiga 1900-talets grälla dagspresserier och barnböcker från samma period.

modan_property

Hon är en av medlemmarna av seriekollektivet Actus Tragicus och var även tidigare redaktör för den israeliska utgåvan av Mad.  Tre av hennes serieromaner och samlingar av serienoveller har översatts till engelska – Exit Wounds, Jamilti och The Property. Alla finns naturligtvis att låna på Serieteket, liksom antologierna JETLaG, Dead Herring Comics och Happy End, där hon medverkar. Hon har även blivit publicerad i New York Times’ pappersupplaga och på deras webbplats.

Rutu Modan besökte oss på Serieteket i juni 2009 i samband med att vi visade samlingsutställningen Honey Talks.

Dagens lucka visar ett kuriosaklipp från ett animerad TV-serie som aldrig färdigställdes – pilotavsnittet av Goody Two Shoes, skapad av Modan och Actus Tragicus-kollegan Batia Kolton. Tyvärr blev det aldrig något mer mer än det här.

Bonuslucka – en intervju med Rutu Modan från Pretty Cool People:

Ola Hellsten

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use” el likn. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: