Lämna en kommentar

Serietetekets julkalender lucka 7: Julgrogg

För tredje året i rad bjuder Serieteket på en julkalender bestående av filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Kapten Grogg hette en tecknad figur skapad 1916 av Victor Bergdahl, troligen den första återkommande svenska filmfiguren. Inspirerad av de tidiga animatörerna (däribland Winsor McCay, som förekommit i tidigare kalenderluckor) blev Bergdahl 1912 en av pionjärerna inom svensk animation. Första filmen hette Trolldrycken (1915) och den andra Cirkus Fjollinski (1916). Båda blev uppskattade, men succé blev det först då första filmen om den gamle sjöbjörnen Kapten Grogg – Kapten Groggs underbara resa – hade premiär 1916.

Grogg

Fileas Grogg – en parafras på ”Phileas Fogg”, huvudkaraktär i Jules Vernes äventyrsroman Jorden runt på 80 dagar – var en rödnäst, råbarkad sjöman med hetsigt humör som inte spottade i glaset. Vid sin sida hade han en yngre matros vid namn Kalle. Tillsammans reste de jorden runt i både fartyg och luftballong och träffade primitiva infödingar (den tidstypiska rasismen var ymnigt förekommande i Bergdahls filmer), yppiga sjöjungfrur och allehanda underliga djur. Totalt blev det tretton kortfilmer med Kapten Grogg i huvudrollen. Bergdahl började sedermera teckna en serieversion av Kapten Grogg som publicerades i skämttidningen Kasper 1919–21. Senare på 1930-talet gick den i Musse Pigg-Tidningen.

Dagens lucka visar den fjärde Kapten Grogg-filmen När Kapten Grogg skulle porträtteras från 1917. Den är särskilt intressant eftersom vi här ser hur Victor Bergdahl själv möter sin skapelse i en mix av spelfilm och animation, mer än sjuttio år innan Vem satte dit Roger Rabbit? nådde biosalongerna.

Filmnestorn Torsten Jungstedt gav 1973 ut en filmhistorisk bok (delvis en biografi över Victor Bergdahl) betitlad Kapten Grogg och hans vänner, en gedigen genomgång inte enbart av Bergdahls livsverk utan av hela den tidiga svenska animationshistorien. Ett standardverk som givetvis går att låna från Serietekets animationshylla. Du kan även läsa artikeln om Kapten Grogg i Seriewikin.

Ola Hellsten

 

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use” el likn. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: