Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 6: Tillbaka till framtiden

För tredje året i rad bjuder Serieteket på en julkalender bestående av filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Science fiction-hyllan på Serieteket är en av våra mest populära sektioner. Här finns all sorts spekulativ framtidsfiktion i serieform; politisk sci-fi och post-apokalyptiska dramer, utomjordiska utopier och totalitära dystopier, skjutglada cyberrobotar och viktorianskt inspirerad steampunk. Linda och Valentin, Stjärnornas krig, Inkalen, Sweet Tooth, Kamandi, Yoko Tsuno, Trillium, Metabaronerna, Piracy is Liberation, Medley, Akira och Y the Last Man trängs alla hos oss. Allt är till hemlån.

Tips: Söndagen den 21 december bjuder Serieteket, Bibliotek Plattan och Skandinavisk Förening för Science Fiction på en Science Fiction och fantasy-dag i Bibliotek Plattan. Mer om detta kan du läsa här.

Dagens lucka bjuder på en science fiction-historia som representerar en blandning av gammalt och nytt.

Kortfilmen Omega har skapats av Eva Franz och Andy Goralczyk och producerades 2012 på Konst- och designuniversitetet i tyska Karlsruhe. Här används både traditionell stop-motion (=fotografera en bild i taget-animation) och modern CGI (=computer generated images). En av oss (Ola) är i vanliga fall inget fan av datorgenererad 3D-animation, men här vi överens om att mixen av gammaldags och hypermodern teknik skapat ett föredömligt lyckligt äktenskap. Balansen ger en suggestiv atmosfär som briljant förstärker den bisarra aspekten av historien om den mekaniska livsformen Ohm och hens kamp i det teknologiska ekosystemet.

Läs mer om filmen här.

Ola Hellsten och Elisabet Andersson

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use” el likn. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: