Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 4: Midvinterblot

Simon Gärdenfors, a.k.a. Simon G, a.k.a. Simme är vid det här laget ett välkänt ansikte och en välkänd röst från många kulturella sammanhang. Musiker och rappare (nyligen släpptes Far & Sons nya EP Inte inför barnen), ståuppkomiker och poddare (hans eget program Arkiv Samtal är uppe i 125 avsnitt) och allmänt skojande sprakfåle.

SimonG

Simon Gärdenfors på Small Press Expo 2011. Bild: Makan E-Rahmati

För oss på Serieteket är han first and foremost känd som serietecknare med en lång karriär i bland annat Galago och MegaPyton bakom sig. Bland hans böcker kan nämnas Turist, Lura mig!, Nybuskis, Död kompis och nu senast samlingsboken Hobby. Innehållet spänner från vulgäraste kroppsvätskekomik till egenutlämnande självbio. När det gäller grafisk design är han en av de mer profilerade i Seriesverige, med godis- och flingförpackningar som viktiga inspirationskällor. Senaste boken Hobby kom med en specialdesignad förpackning innehållande en liten plastfigur föreställande Simon själv. Här kan du se allt av Simon Gärdenfors som finns att låna på Serieteket.

120

Simons 120 dagar var ett serieprojekt som inleddes våren 2006. Simon tillbringade fyra månader i sträck utanför sitt hem, reste runt i Sverige, bodde hos främmande människor och praktiserade fri kärlek. Reglerna var att han inte fick besöka sitt hem under denna period, inte sova på samma plats mer än två nätter i rad. Och det skulle bli en serie av det hela. Det färdiga resultatet gavs ut i bokform av Galago våren 2008.

När Sveriges Television fick höra om projektet ville de  göra ett reportage. Kamerateam och reporter följde med då Simon skulle bo över hos den asatroende Ambjörn, som han aldrig tidigare träffat. Besöket mynnade ut i ett blotningsoffer där Simon offrade sina underkläder till Brage och Njord.

Vad som hände efter att kamerateamet filmat klart och lämnat platsen skildras i Simons 120 dagar:

Ambjörn

”Ambjörn” hette i själva verket Johannes Nilsson – författare, bloggare, tidigare serietecknare och god vän till Simon. Blotningen var ett practical joke. Men det fick inte programmakarna veta förrän programmet redan sänts.

 

För tredje året i rad bjuder Serieteket på en julkalender bestående av filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

 

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use” el likn. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: