Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 3: Seriernas konung Jack Kirby

För tredje året i rad bjuder Serieteket på en julkalender bestående av filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Jack Kirby
Vi är många som anser att Jack Kirby (född Jacob Kurtzberg) är den störste och mest inflytelserika serieskapare som någonsin satt penna till papper. Utan Kirby hade Marvel Comics förmodligen aldrig blivit vad det är idag, ett popkulturimperium byggt på en samling figurer som är kända i nära nog varje hörn av vår värld. Captain America, Fantastic Four, X-Men, Hulk, Thor och Black Panther är bara några få av de färgstarka hjältar han skapade åt förlaget. Och så ska vi inte glömma monumentalverket The Fourth World som tillkom under hans tid hos DC Comics, eller Kamandi, The Demon, Klarion the Witch Boy (som fick en ny egen tidning så sent som i oktober) eller hur han och kollegan Joe Simon mer eller mindre på egen hand fick igång den ack så populära romansgenren under 50-talet. Det går att fortsätta hur länge som helst att lovprisa denne gigant, men jag lämnar hellre över ordet till hjälten själv som i intervjun nedan berättar om sin uppväxt i de då ruffigare delarna av New York och hur han använde de upplevelserna i sitt enda uttalat självbiografiska verk ”Street Code”./Anders L.

Givetvis finns åtskilliga verk av Kirby att låna på Serieteket. Du hittar listan här.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use” el likn. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: