1 kommentar

Serietekets julkalender lucka 2: Joanna Rubin Dranger om Visuell makt

För tredje året i rad bjuder Serieteket på en julkalender bestående av filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Ett av de teman som Serieteket arbetat med under 2014 är ”Representation”. Extremt kortfattat har vi ställt oss frågorna vilka som syns i serierna och seriebranschen, hur de då ser ut och varför? Detta har sedan spelat in i våra inköp, programsättning och vilka gäster vi bjudit in till våra evenemang. Ett av de inslag vi är mest stolta över är att Joanna Rubin Dranger, professor i illustration på Konstfack, serietecknare och bilderboksskapare, vid två tillfällen (en kortversion och en fullängdare) hållit sitt föredrag ”Visuell makt” hos oss. I en lysande fördjupning av och replik på de många och ofta hetsiga debatter som förts de senaste åren runt Tintin, Lilla hjärtat och Pippi Långstrump ger Rubin Dranger en guide till hur rasistiska stereotyper spelat och spelar in i vår alltmer visuellt orienterade kultur. Under de Mänskliga Rättighetsdagarna i Umeå (13 -15 november 2014) spelades hela föredraget in och det är den version som återfinns härnedan.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use” el likn. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

En kommentar på “Serietekets julkalender lucka 2: Joanna Rubin Dranger om Visuell makt

  1. […] utslag av rasism och sexism (såsom så många filmer från den tiden;  hör Joanna Rubin Dranger berätta om varför vi inte bör se på detta med alltför blida ögon). Filmen exemplifierar också den udda stjärtfetischism som var frekvent förekommande i Disneys […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: