Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 1: Seth på vårt sätt

För tredje året i rad bjuder Serieteket på en julkalender bestående av filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Vi inleder med att koppla tillbaka till vårt eget evenemang, Stockholms Internationella Seriefestival, som gick av stapeln för sextonde gången den 17–18 maj i år. Ett rejält retrospektiv kan du hitta här, och vi skulle kunna brodera ut oss länge om vår fantastiska gästlista. Men just nu ska vi koncentrera på festivalens hedersgäst, kanadensaren Gregory Gallant a.k.a. Seth, medelst ett utdrag ur Anders Lundgrens presentationstext inför festivalen:

Alltsedan debuten med den fiktiva självbiografin It’s a Good Life if You Don’t Weaken har serieskaparen Seth (pseudonym för Gregory Gallant) arbetat i ett eget hörn av serievärlden som är att likna närmast vid en tidskapsel. Via den egna tidningen Palookaville (en av de första serierna att ges ut av Montréalbaserade förlaget Drawn & Quarterly) och böcker som Clyde Fans och Wimbledon Green kommer det rapporter som ger vid handen att det tidiga 1900-talet, dess känsla för design och teckningsstilar, fortfarande är något av det mest moderna man kan tänka sig. Här är sökandet efter obskyra tecknares alster en helig mission och antikvariska boklådor att likna vid antikens tempel. Men även om Seths verk lever och andas nostalgi så känns de ohjälpligt samtida. Gång efter annan demonstrerar de hur det ibland är genom att blicka bakåt som man bäst tar ut riktningen mot något nytt.

SIS14-92

Seth på Stockholms Internationella Seriefestival 2014. Bild: Makan E-Rahmati

Nyligen färdigställdes den delvis animerade dokumentärfilmen Seth’s Dominion som handlar om konstnärens inre liv i relation till hans skapande. Den hoppas vi att kunna visa i Serietekets regi inom en inte alltför avlägsen framtid. Men tills vidare får ni hålla till godo med denna kortdokumentär från Big Ideas, och med några år på nacken.

Här kan du se vilka böcker av Seth som går att låna på Serieteket. Väl värt några hemlån.

SIS14-70

Seth tillsammans med svenska kollegor (och fans): David Liljemark, Fredrik Jonsson och Simon Gärdenfors. Bild: Makan E-Rahmati

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use” el likn. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: