Lämna en kommentar

Leila Marzocchi på Serieteket: Italienska serier och film 25/10

I ett samarbete med Italienska Kulturinstitutet i Stockholm kan Serieteket presentera en av Italiens mest intressanta serieskapare och illustratörer. Välkommen till Stockholm, Leila Marzocchi!marzocchi_leila

Leila Marzocchi föddes i Bologna och debuterade som illustratör och serieskapare i slutet av åttiotalet med publikationer i diverse dagstidningar och magasin. 1990 var hon med och startade det auteurdrivna seriemagasinet Fuego. Under samma period började även hennes internationella karrriär, exempelvis med publiceringar i franska ungdomstidningen Science & Vie Junior, japanska mangamagsinet Morning (utgivet av Kodansha), och sagoillustrationer för barn till japanska förlaget Shogakukan. Hennes serier ges ut i Frankrike av Vertige Graphics och Futuropolis, och i USA av Fantagraphics Books.

Leila foto

Leila Marzocchi

I hemlandet Italien har hennes visuellt utmanande serieböcker getts ut av förlag såsom Centro Fumetto (Bagolino Monogatari) och Biber (Il camioncino Rosso), men hennes vanligaste förlagshemvist är förmodligen Coconino Press som har gett ut hennes mest kända alster – L’enigma, Niger, Il Diario del Verme del Pino och La ballata di Hambone, den sistnämnda ett samarbete med seriekollegan Igort. Hennes pågående (sedan 2006) serie Niger är en ekologisk fabel för alla åldrar och även översatt till engelska.

Förutom serier har hon illustrerat mycket barnlitteratur. 2014 kommer hennes kortfilm Gandersheim ut, producerad i samarbete med Teatro delle Albe. (Filmen lanseras i DVD-samlingen Rosvita, utgiven av Sossella Editore).niger3

 

Nu på lördag den 25/10 gästar Leila Marzocchi Serieteket. Hon visar upp sina verk, inklusive hela filmen Gandersheim (13 min) och diskuterar sin konst i ett samtal med Serietekets Ola Hellsten. Samtalet tolkas mellan svenska och italienska.

VAR? Serieteket, Kulturhuset Stadsteatern Våning 2, Stockholm
NÄR? 25 oktober 2014, kl. 15.30–ca. 17.00
Samtal och filmvisning. FRI ENTRÉ

Programmet presenteras i samarbete med Italienska Kulturinstitutet och är en del av den italienska språkveckan Settimaqna della Lingua italiana nel mondo 20–28 oktober.
http://www.iicstoccolma.esteri.it/IIC_Stoccolma/webform/SchedaEvento.aspx?id=626

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: