Lämna en kommentar

Serierna stoltserar på Bokmässan

Idag börjar traditionsenligt årets Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. Serieteket kommer tyvärr inte att finnas representerade i år p.g.a. besparingskrav på Kulturhuset Stadsteatern. (Undantaget vår kollega Tomas Antila som medverkar i egenskap av serieskapare på fredagens seriescen.). Lyckligtvis lever och frodas seriernas närvaro på mässan även utan vår egen. Här följer en sammanfattning av några av de mer profilerade serierelaterade evenemangen under de närmaste fyra dagarna.

Seriescenen

Centrum för de serierelaterade evenemangen på Bokmässan är Seriefrämjandets seriescen. (Officiell webbplats här.) Kring denna scen hittar du montrarna för merparten av serieförlagen. Föreningar, förlag och serieskapare samverkar till ett digert scenprogram koordinerat av Seriefrämjandets Fanny Bystedt. Här är hela schemat (går även att ladda ner här):

Seriescenen

Seriescenen

TORSDAG 25 SEPTEMBER

11.00-11.45 Mangapatriarkatet
Plats på scen för Sveriges mest ambitiösa podcast om serier i allmänhet och den svenska seriescenen i synnerhet! Sedan 2013 har Lisa Medin och Stef Gaines syfte varit en öppen dialog i seriebranschen. Kom och ta del i den!
Arr: Seriefrämjandet

SIS14-17

Mangapatriarkatet. Foto: Makan E-Rahmati.

12.00-12.45 Den digitala serieframtiden är här
Sedan Internets intåg har allt fler serietecknare och förlag valt att publicera sina verk digitalt till olika digitala plattformar. Vilka är fördelarna och nackdelarna? Samtalet sker mellan redaktören Mikael Sol och serietecknarna Johan Wanloo och Diana Davidsson.
Arr: Seriefrämjandet

13.00-13.45 Den svenska seriefanzinkulturen
Serieskaparduon Rob & Bob bjuder in till ett panelsamtal om den svenska seriefanzinkulturen. Dessutom presenteras Seriefrämjandets nya fanzinportal på nätet – Seriefanzin.se. Gäster: Anna Åhlén, Johannes Torstensson, Steve Nyberg, Christoffer Frostgård och Stef Gaines.
Arr: Seriefrämjandet

14.00-14.45 Hemligt!
Nu tillkännagivs en stor nyhet på barnboksförlaget Rabén & Sjögren. Vi berättar mer på plats. Ses där! Medverkande: Josefin Svenske, Fabian Göranson med gäster.
Arr: Rabén & Sjögren

15.00-15.45 Läsecirkel: Krösa-Maja berättar – skräck i tecknade serier
Ett samtal om tre aktuella skräckserier: ”Från andra sidan” (Kriek/Lovecraft), ”Fylgia” (Björkelid, Thollin & Andersson) och ”Den svarta jorden” (Krantz). Moderator: Patrik Schylström (Stockholms stadsbibliotek). Medverkande: Pål Eggert (”Borde vara död”), Elias Hillström (podden Solen), Emelie Östergren och Nene Ormes (”Udda verklighet”).
Arr: Seriefrämjandet, bokcirklar.se

16.00-16.45 Seriesamarbete
Serietecknarduon VS (Various Shenanigans), bestående av Sissel Gustafsson och Yume, tipsar, utmanar och lär publiken om hur man kan samarbeta i kreativt skapande, och hur de går tillväga.
Arr: Seriefrämjandet

17.00-17.45 Lansering av Serieförmedlingen!
Seriefrämjandets länk mellan uppdragsgivare och uppdragstagare. Vi gör det enkelt, roligt och kreativt att arbeta med tecknade serier – från pappret till skärmen och in i det fysiska rummet. Information, frågestund och mingel med tilltugg!
Arr: Seriefrämjandet

FREDAG 26 SEPTEMBER

10.00-10.45 Nördfeminism
Vad är nördfeminism? Vilka nördiga kulturområden är idag feministiska och vilka behöver få sig en jämställdhets-boost? Medverkande: Natalia Batista, Karin Waller och Anna Erlandsson. Moderator: Johnie Ekman
Arr: Seriefrämjandet

11.00-11.20 ”Mitt ex som gjorde slut är sur på min flickvän”
Tomas Antila, Sveriges främsta alternativmangatecknare, i samtal om sin bok. Tomas serier rör sig i gränslandet mellan realism och fiktion och är såväl drömska som obehagliga. Moderator: Lisa Medin.
Arr: Seriefrämjandet

Alitna

Bild: Tomas Antila

11.30-11.50 ”Hundra år i samma klass”
Mats Källblad är aktuell med den mer än 300-sidiga serieromanen ”Hundra år i samma klass”, där han skildrar skånsk arbetarvardag under ett helt sekel. Hör honom berätta om klassbakgrund, serieskapande och hur de två sakerna kolliderat när han format sitt eget liv och konstnärskap.
Arr: Galago

12.00-12.45 ”Deras ryggar luktade så gott”
Produktiva och nyskapande Åsa Grennvall är åter aktuell med en stark serieroman med psykologisk skärpa. En föräldrauppgörelse, en kritik mot heliga blodsband och en kärleksförklaring till det barn som har all rätt i världen att gråta en skvätt. I samtal med Annina Rabe.
Arr: Seriefrämjandet, Syster Förlag

13.00-13.45 ”Svensk illustration – en visuell historia 1900–2000”
Illustrationens utveckling i Sverige under ett sekel, från illustrationskonstens barndom fram till 2000-talets graffitiväggar. Medverkar gör bokens medförfattare och redaktörer Andreas Berg, professor i illustration, och Sara Teleman, illustratör.
Arr: Arena, Seriefrämjandet

14.00-14.45 En rondellhunds betraktelser
Jan och Maria Berglin, de hyllade seriekreatörerna med Gävle som fönster mot världen, fångar på sitt unikt stornästa vis vår tid. ”Mitt i rondellen” är deras 24:e album.
Arr: Wahlström & Widstrand

15.00-15.20 Peter Bergting
Peter Bergting har på kort tid blivit en våra mest internationellt kända serietecknare inom fantasygenren, han slog igenom 2007 med ”The Portent del 1: De dödas rike”. Här berättar om sitt författarskap och om världen han byggt upp i ”The Portent” och den nyligen släppta andra delen ”Tecken i skyn”.
Arr: Kartago Förlag

15.30-15.50 Psykoanalys av personerna i The Walking Dead
Jenny Jägerfeld är psykolog och författare och har bland annat skrivit Augustprisvinnaren ”Hål i huvudet”. I våras skrev hon även förordet till The Walking Dead volym 10 där hon analyserade huvudpersonerna och deras copingstrategier för att hantera de trauman de utsätts för. Tillsammans med Apart Förlags redaktör Johan Kimrin kommer hon fördjupa sig ytterligare för att förklara varför Rick, Carl, Michonne och beter sig som de gör. Och varför de faller.

16.00-16.45 Cosplaytävling!
Vem vinner Seriescenens första cosplaytävling? Domare är Andrew “SIZ” Modig och Linnea ”Mitternacht” Karlsson, välkända svenska cosplayers. Ordbilder sponsrar med finfina priser! (Föranmälan till tävlingen krävs, men kom gärna som utklädd ändå!)
Arr: Seriefrämjandet, Ordbilder Media

17.00-17.45 Möt monstertecknaren Kristofer Gustafsson
Minutiöst detaljerade teckningar av hundratals monster, väsen, vidunder och varelser från världens alla hörn trängs i Kristofer Gustafssons fantastiska lexikon. Lär känna bekanta och obekanta fantasifoster och hör om utmaningarna och lockelsen i att teckna dem!
Arr: Semic

LÖRDAG 27 SEPTEMBER

10.00-10.45 Carl Barks okända liv
Kalle Anka-experterna Germund von Wowern, Stefan Diös och Joakim Gunnarsson berättar om anktecknaren Carl Barks spännande liv med anledning av de nya samlingsböckerna ”Carl Barks Ankeborg”.
Arr: Egmont

11.00-11.45 Uppväxter i blyerts
Serieskaparen och illustratören Joanna Hellgren (”Frances”, ”Min nattbror”) samtalar med debuterande serieskaparen Hilda-Maria Sandgren (”Det som händer i skogen”) om att skildra en uppväxt, om influenser, teckningsteknik och om att skapa en serieroman.
Arr: Galago

SIS14-31

Joanna Hellgren. Bild: Makan E-Rahmati.

12.00-12.45 Äganderätten måste ständigt omförhandlas
Författaren Pär Thörn och serietecknaren Lars Krantz talar om sin nya bok. En mörk historia med black metal, WW2-samlare, motståndsmän och en försupen brevbärare.
Arr: Apart förlag

13.00-13.45 Intervju med Arild Midthun – nordens främste Kalle Anka-tecknare
Fredrik Strömberg samtalar med Arild Midthun om serieskapande, visuell humor och kul lärande. Arild porträtterar också några av landets största kändisar. Som ankor.
Arr: Egmont

14.00- 14.20 Sven Bertil Bärnarp
Sven-Bertil Bärnarp berättar om ”Medelåldersplus”, som har blivit en av de mest uppskattade och framgångsrika svenska originalserierna på senare år, med en läsekrets som sträcker sig över många åldersgrupper. Serien går idag i ett 30-tal tidningar och är den enda serien som idag finns kvar på Dagens Nyheters seriesida.
Arr: Kartago Förlag

14.30–14.50 Jesper Waldersten
Jesper Waldersten berättar om sina bilder och sitt skapande. Få konstnärer och ordekvilibrister är så spridda och så älskade som Jesper Waldersten. I sin nya bok ”Allt brinner!” har han samlat 368 bilder i olika temperament, han nyttjar flera tekniker för att nå sitt mål: skrivmaskiner, bläck, olja, collage och gärna papper från gamla böcker.
Arr: Kartago Förlag.

15.00-15.45 Bild & Bubbla presenterar: Urhunden
Prisutdelning av Seriefrämjandets prestigefyllda Urhundenplaketter av och med historieprofessor Dick Harrison. Efter själva prisutdelningen intervjuas en av vinnarna av Fredrik Strömberg. Medverkande: annonseras vid prisutdelningen.
Arr: Seriefrämjandet

Urhundenruta

Urhunden. Bild: Oskar ”OA” Andersson.

16.00–16.20 Nina Hemmingsson
Nina Hemmingsson berättar om sina bilder som väcker känslor och humor, på ett helt omisskännligt sätt. Hon har idag etablerat sig som en av våra främsta serietecknare, och här berättar hon om sin senaste bok ”Snyggast på festen” som innehåller flera bilder som redan blivit klassiker.
Arr: Kartago Förlag

16.30–16.50 Joakim Pirinen
Det är en stor händelse i seriesverige när Joakim Pirinen kommer med ett nytt seriealbum. Det är sex år sedan det hände sist. Här berättar han om sin bildvärld och den nya boken ”Kommissarie Kvadrat”.
Arr: Kartago Förlag

17.00-17.45 Seriestafett
Serietecknarna Carolina Carromic Ståhlberg (”Bleckmossen”, ”Necropop”) och Natalia Batista (”Sword Princess Amaltea”, ”Mjau!”) tecknar en serie tillsammans på scen!
Arr: Seriefrämjandet

SÖNDAG 28 SEPTEMBER

10.00-10.45 Ulli Lust
Österrikiska serieskaparen bakom ”Idag är sista dagen på resten av ditt liv”, vilken fick Urhundenpriset för bästa till svenska översatta seriebok 2013, gästar Seriescenen. I samtal med sin svenska förläggare Josefin Svenske.
Arr: German Collective

11.00-11.45 Galen i MAD
Under ledning av redaktör Germund von Wowern dissekeras de gamla fårskallarna som gjorde MAD i början av 60-talet. Vilka var de? Hur tänkte de? Hur blev MAD en så stor framgång? Medverkande: Kalle Lind, Sture Hegerfors, Myran Månsson.
Arr: Egmont

12.00- 12.20 Sven-Bertil Bärnarp
Sven-Bertil Bärnarp berättar om ”Medelåldersplus”, som har blivit en av de mest uppskattade och framgångsrika svenska originalserierna på senare år, med en läsekrets som sträcker sig över många åldersgrupper. Serien går idag i ett 30-tal tidningar och är den enda serien som idag finns kvar på Dagens Nyheters seriesida.
Arr: Kartago Förlag

12.30-12.50 Alternativa världar och gränslös fantasi
Samtal om att skapa hela världar, kulturer och språk för sina berättelser. Idag är fenomenet större än någonsin inom fantasy och science fiction i alla dess former! Men hur gör man, och varför? Medverkande: Filip Rojas Rosenqvist med vänner.
Arr: Seriefrämjandet, Epix

13.00-13.45 Mångsysslarna
Aktuella serieskaparna Simon Gärdenfors (”Hobby”) och Klas Isaksson (”Evig lycka”) är minst lika kända som musiker i Far & son respektive Den svenska björnstammen. Här möts de i ett samtal om serier, musik, influenser, humor, framtid, actionfigurer och konsten att balansera sina parallella karriärer.
Arr: Galago

14.00- 14.20 Peter Bergting
Peter Bergting har på kort tid blivit en våra mest internationellt kända serietecknare inom fantasygenren, han slog igenom 2007 med ”The Portent del 1: De dödas rike”. Här berättar om sitt författarskap och om världen han byggt upp i ”The Portent” och den nyligen släppta andra delen ”Tecken i skyn”.
Arr: Kartago Förlag

14.30-14.50 Fröding i serieform
Malin Biller och Fredrik Strömberg samtalar om Malins nya bok och hjärteprojekt ”I varje droppe är en ädelsten”, en samling serietolkningar av Gustaf Frödings dikter. Hur gick det till när Fröding blev seriefigur?
Arr: Seriefrämjandet

ivarjedroppearen_omslagHR

Bild: Malin Biller

15.00-15.45 91:an i skånska kriget
Hur gör man för att trovärdigt blanda in fiktiva personer i historiska händelser? Manusförfattaren Claes Reimerhti och tecknaren Gert Lozell berättar om hur de gjorde med deras 91:an-tolkning av skånska kriget. Intervjuar dem gör seriefantasten Mikael Sol.
Arr: Egmont

16.00-16.45 Stora Björn och Lilla Björn
Johanna Gustafsson debuterar i bokform med sin barnserie ”Stora Björn och Lilla Björn”. En serie om en flicka som älskar astronomi och får uppleva ett magiskt äventyr när en mystisk besökare skrapar på hennes fönster en natt. Medverkande: Johanna Gustafsson, förläggare Kami Anani. Moderator: Fanny M Bystedt
Arr: Ordbilder Media

Prisutdelningar

Sveriges två främsta serieutmärkelser – Seriefrämjandets Urhunden och Svenska Serieakademins Adamson – delas ut på mässan varje år. Här kan du läsa mer om detta:

Urhunden 2014

Urhundenutställning på Bokmässan

Adamson 2014

Förlagsmontrar

Förlagen arrangerar även egna program i sina montrar. Här följer några av de mer profilerade serieförlagens program. (Med ursäkt om någon har fallit bort.) Notera att många av länkarna är Facebooklänkar:

Apart Indie (med Ades Media, Charlotte Winroth & Therese Malmgren, Home Made Comics, Natt Förlag, Oscar Hjelmgren, Plutonium, Svenska Serieförlaget, Jimmy Wallin & Daniel Ahlgren)

Bonnier Carlsen

Egmont

Galago

Kartago

Kolik och Apart

Ordbilder

Sanatorium, Cobolt och Placebo Press

Svenska Tecknare

Syster förlag

Övriga monter- och scenevenemang

Ung scen A03:22, torsdag 25/9 kl. 16.30: Normbrytande bilder i barnböcker, serier och illustrationer. Joanna Rubin Dranger talar med Elias Ericson. Arrangerat av Kulturrådet.

Alfabetas monter, lördag 27/9 kl. 11.00: Humor och hämnd från Oslo till Rottnevik. Erlend Loe, Nanna Johansson och Kringlan Svensson i samtal med Kulturhuset Stadsteaterns rikskände bibliotekarie Jenny Lindh.

Aftonbladets monter, lördag 27/9 kl. 15.20: Flumskolan nr 22: Bokmässespecial! Anna Charlotta Gunnarsson, Mats Jonsson & Judith Kiros läser Johan Staël von Holsteins ”Inget kan stoppa oss nu”!!! Galagos och Aftonbladets litterära humorpodcast spelas in live.

Digitala Torget, Podcastscenen, fredag 26/9 kl. 15.00: Arkiv Samtal. Simon Gärdenfors podcastar live med svenska mästaren i ordvitsar, Anders Nielsen.

Efterfester

Seriescenens webbplats har listat förslag på vad du kan hitta på när mässan har stängt för dagen:

Serieevent under Bokmässan

BokoBibl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: