Lämna en kommentar

Stockholms internationella seriefestival 2014: Kate Beaton

En efterlängtad gäst på årets seriefestival är den kanadensiska serieskaparen Kate Beaton! 

Kate Beaton är född i Nova Scotia och har en akademisk bakgrund med examen i historia och antropologi från Mount Allison University. Från början tecknade hon serier för universitetets nyhetstidning, The Argosy, under studietiden.

Kate_Beaton

Under 2007 började hon, efter uppmuntran från vänner, publicera serier online, på egen webbplats. Ursprungligen tecknades serierna på raster medan Beaton arbetade på sjöfartsmuseet i Victoria. Serierna skapades på så sätt att hon frågade sina läsare vilka historiska personer de skulle vilja läsa serier om och de första tjugo förslagen som sedan  kom in lovade Beaton att använda i sina kommande seriestrippar.
Det är dessa serier som sedermera blev till den mycket populära webbserien Hark! A Vagrant! och sedan gavs ut som bok med samma titel av Drawn and Quarterly.

Harkavagrant

 Beatons humoristiska och rappa seriestrippar har, som tidigare nämnts, ofta historisk anknytning och innehåller såväl historiska personer som till exempel Nikola Tesla och Ada Lovelace samt fiktiva personer kända från västerländsk litteraturhistoria som till exempel Sherlock Holmes. Hon har fått ett flertal priser för sina serier, däribland Doug Wright Award 2009 för Best Emerging Talent, för självpublicerade Never Learn Anything from History och en Harvey Award för Hark! A Vagrant! för Best Online Comics Work.  Beaton har även publicerats i ett antal tidskrifter, som till exempel den mycket väl ansedda The New Yorker.

 Vi välkomnar varmt Kate Beaton, som är inbjuden i samarbete med PEOW Studio.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: