2 kommentarer

Stockholms internationella seriefestival 2014: Seth

Foto: Darren Calabrese/ National Post

Foto: Darren Calabrese/ National Post

Alltsedan debuten med den fiktiva självbiografin It’s a Good Life if You Don’t Weaken har serieskaparen Seth (pseudonym för Gregory Gallant) arbetat i ett eget hörn av serievärlden som är att likna närmast vid en tidskapsel. Via den egna tidningen Palookaville (en av de första serierna att ges ut av Montréalbaserade förlaget Drawn & Quarterly) och böcker som Clyde Fans och Wimbledon Green kommer det rapporter som ger vid handen att det tidiga 1900-talet, dess känsla för design och teckningsstilar, fortfarande är något av det mest moderna man kan tänka sig. Här är sökandet efter obskyra tecknares alster en helig mission och antikvariska boklådor att likna vid antikens tempel. Men även om Seths verk lever och andas nostalgi så känns de ohjälpligt samtida. Gång efter annan demonstrerar de hur det ibland är genom att blicka bakåt som man bäst tar ut riktningen mot något nytt.

För att få en inblick i Seths värld rekommenderas följande som finns att tillgå i Serietekets samlingar:

Comic Art Magazine #  6

Comic Art Magazine # 6

I ett av de bästa numren av denna fantastiska tidning om seriekonst får vi besöka Seth i studion och ta del av hans idéer kring sitt skapande och se bilder på den stad av kartong han byggt åt sina figurer i (mycket sakta) framåtskridande berättelsen Clyde Fans.

40 Cartoon Books of InterestJag kan inte tänka mig en bättre snabbkurs i samlandets glädje och vedermödor än detta lilla häfte där Seth plockar favoriter från ett liv spenderat rotandes i boklådor.

Vernacular DrawingsSkissbok som ger mersmak. Man kan sitta i timtal och fundera ut historier som borde berättas om de superhjältar, strippor, hockeyspelare och föreningsgubbar Seth ger hastiga porträtt mellan dessa pärmar.

Bannock BeansVårt avslutande exempel ger prov på att Seth inte bara är en av våra främsta tecknare, utan även en bokdesigner av rang. För den som vill se fler bevis på detta rekommenderas de inbundna, kronologiskt publicerade volymerna av Charles Sculz klassiker Peanuts eller Melvin the Monster av John Stanley.

2 kommentarer på “Stockholms internationella seriefestival 2014: Seth

  1. […] hedersgäst, kanadensaren Gregory Gallant a.k.a. Seth, medelst ett utdrag ur Anders Lundgrens presentationstext inför […]

  2. Some truly nice and useful information on this website, besides I believe the design and style holds wonderful features.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: