Lämna en kommentar

Stockholms Internationella Seriefestival 2014! Snart kör vi!

Nedräkningen har börjat! För sextonde året i rad arrangerar Serieteket och våra vänner Sveriges största manifestation för de tecknade serierna som konstart. SIS14 bjuder på svenska och internationella gäster, seriemarknad, utställningar, workshops, filmvisningar och releasefester i och utanför Kulturhuset Stadsteatern. Vi fokuserar särskilt på den kanadensiska seriescenen och belyser representationen inom serievärlden. Huvudhelgen går av stapeln  17–18 maj. Men förarrangemang kommer att ske innan dess. Följ oss här på bloggen för alla uppdateringar! 

Nu brinner det i knutarna för en del av utställarna på spx! Illustration: Nina Hemmingsson

Nina Hemmingsson

GÄSTLAND KANADA

Alltsedan det tidiga 1990-talet har Kanada varit ett av världens mest intressanta serieländer – inte minst vad det gäller den alternativa scenen. Årets upplaga av Stockholms internationella seriefestival fokuserar extra på den kanadensiska seriescenen, dess särart och bredd.

Den kanadensiska gästlistan på Stockholms internationella seriefestival 2014 är imponerande. Eller vad sägs om  Seth (Palookaville, It’s a Good Life If You Don’t Weaken, Clyde Fans), Kate Beaton (Hark! A Vagrant), Faith Erin Hicks (Friends with Boys, Demonology 101), Philippe Girard (Killing Velazquez, Obituary Man), halvsvenska Rene Engström (Anders ♥ Maria), förläggarna Peggy Burns och Tom Devlin från förlaget Drawn & Quarterly från Montreal, samt en delegation från likaledes Montrealbaserade Conundrum Press med förläggaren Andy Brown och tecknaren Dakota McFadzean i spetsen. Seth är en legend inom alternativserievärlden och Kate Beaton har närmast rockstjärnestatus på andra sidan Atlanten. Se fram emot spännande möten mellan serieskapare från Kanada och Sverige – två serieländer med mycket gemensamt.

Seth

Seth

EN INTERNATIONELL FESTIVAL

Årets internationella inslag består inte enbart av kanadensare. En hel delegation serieskapare kommer från Finland, seriecentret i Helsingfors och studion Kutikuti, med serieskapare som Sami Aho, Tuomas Tiainen and Amanda Vähämäki (Bullefältet) i spetsen. Från närliggande Lettland kommer representanter för förlaget kuš!, vilka står för årets officiella festivalutställning. Tuschmästaren Erik Kriek presenterar sin Lovecraftserie  Den andra sidan ochfransmännen Olivier Martin och Sylvain Runberg  Den mörka sidan. Jaromir 99 och Johana Ziková presenterar tjeckisk serie- och animationskonst och den animerade långfilmen Alois Nebel, medan belgaren Dominique Maricq delar med sig av sin expertis kring Tintin och sitt arbete som ansvarig arkivarie för Hergés efterlämnade arkiv. Ända från Uruguay kommer Martín A. Pérez, mer känd under pseudonymen MaGnUs – författare, skribent, radiovärd och upphovsamn till tecknade serier som My Life without a Jetpack och Portento.

Olivier_Martin

Olivier Martin

DET SVENSKA SERIEUNDRET

Har seriescenen i Sverige någonsin varit så mångfasetterad som idag? På årets SIS representeras barnserier och vuxenserier, realism och eskapism, mainstream och avantgarde, humor och allvar, professionella och fanzinister, kvinnor och män och andra, allehanda ursprung och erfarenheter. Med årets officiella festivalbild gestaltar Nina Hemmingsson kraftfullt och elegant vad seriekonsten är kapabel till, något som inte minst visar sig i all den ”fan art” som bilden inspirerat till under våren. Hennes respektlösa mix av humor och allvar kommer att vara föremål för samtal på vår programscen, liksom Ellen Ekmans populära och träffsäkra skildringar av storstadsungdom i Stockholmssatiren Lilla Berlin. Realister som Amalia Alvarez (Fem papperslösa kvinnors historier), Mats Jonsson (Mats kamp) och Stina Hjelm (Mitt dåliga samvete) berättar om vardagen från helt olika synvinklar. Kim W. Andersson (Love Hurts), Peter Bergting (Morwhayle, Tecken i skyn), Johanna Koljonen och Nina von Rüdiger (Oblivion High) gräver ner sig i eskapistiska fantasyvärldar och blodisande skräck. Absurdistiska allkonstnären Pär Thörn berättar på sitt oefterhärmliga vis att Ordningen upprätthålls alltid.

Ellen Ekman

Ellen Ekman

TEMA REPRESENTATION

Hur representeras människor i bildkonsten? I de tecknade serierna? Vilka är det som står bakom bilderna vi matas med? Och vilka får berätta sina historier? Ständigt aktuella frågor, men i kölvattnet av diskussionerna kring fenomen som ”Tintingate”, ”Bamsegate” och ”Lilla Hjärtat” har de blivit mer uppmärksammade än på mycket länge. Under hela 2014 uppmärksammar Serieteket med olika program hur kön, ursprung, etnicitet, sexualitet m.m. representeras dels i de tecknade serierna, men även i den bransch som producerar dem. På årets seriefestival gästas vi bland annat av representanter från Tusen Serier-projektet, som ger ut böcker och håller workshops med målet att bryta upp den väldigt vita svenska seriekulturen. Att visa att det finns tusen historier att berätta och tusen håll att komma ifrån. Projektet har bland annat stått bakom Amalia Alvarez’ uppmärksammade och hyllade debutbok Fem papperslösa kvinnors historier, som vann Bokcirklar.se:s utmärkelse Stora läsarpriset för bästa tecknade serie 2013. Tillsammans med feministiska Dotterbolaget och andra arrangerar Tusen Seirer en bred panel om representation. Joanna Rubin Dranger medverkar med sitt uppmärksammade föredrag Visuell Makt – om hur toalettsymboler, hakkors, berusade gorillor, Mona-Lisa och rasstereotypa bilder hänger ihop. Sara Olausson skildrar i serieform sina möten med romer i Sverige, Natalia Batista utreder könsstereotyper i manga och Yuma berättar om sina egna erfarenheter som serieskapare som avviker från en förutfattad norm.

Amalia Alvarez

Amalia Alvarez

BARNSERIEDAGAR MED SERIETÄVLING

I år satsar vi extra på den yngre publiken. Under seriefestivalen kan de träffa några av landets populäraste serietecknare för barn och ungdom och höra dem berätta om hur det går till när de skapar sina serier. Hela lördagen och söndagen pågår programmet med föredrag, workshop och serietävling i lokalen Kilen på Kulturhuset Stadsteaterns bottenvåning. På plats finns Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson (Katten Nils), Johan Wanloo (Kapten Klara), samt Carolina ”Carromic” Ståhlberg och Oscar Ekman (Bleckmossen Boyz). På plats arrangeras en tävling där 1:a, 2:a och 3:e pris är att bli publicerad i Kamratposten. 4–10:e pris publiceras på KP-webben och 20 tröstpriser utdelas i form av böcker. Juryn består av nämnda serietecknare. Barnseriedagarna arrangeras av Kamratposten och Kartago i samarbete med Kulturhuset Stadsteaterns barnbibliotek TioTretton och Rum för barn.

Katten Nils av Gunnarsson/Kristiansson

Katten Nils av Gunnarsson/Kristiansson

ANIMATION I KLARABIOGRAFEN

Seriekonst och animation har alltid befruktat varandra, så även på SIS. Den 15:e maj visas tjeckiska långfilmen Alois Nebel i Klarabion med upphovsmän på plats. Söndagen inkluderar ett program med kortfilm från finska Kutikuti och amerikanska Eyeworks Festival of Experimental Animation, samt kanadensiska långfilmen Asphalt Watches. Söndagens filmprogram sätts ihop av Emelie Östergren, Emma Rendel och Peter Larsson.

SMALL PRESS EXPO  – SERIEMARKNADEN

Marknaden för alla serieälskare – oavsett om du söker de populäraste figurerna eller de obskyraste av fanzin. I år växer marknaden ut till ytterligare en våDet är kanske svårt att tänka sig när man idag betraktar myllret av människor festivalens mässgolv, men startskottet för vad som idag är Sveriges främsta mötesplats för serieintresserade var ett par marknadsbord i LAVAs gamla lokaler då evenemanget gick under namnet Fanzine Heaven. Det var 16 år sedan. Så det känns verkligen storartat att vi i år fått en chans att återvända till platsen där allting började. Lokalen som numer går under namnet Studion blir en del av festivalen vid sidan av marknaden på våning 3. Det är bara en av många positiva effekter av att borden blivit lite fler de senaste åren och lokala fanzinmakare fått sällskap av svenska förlag, butiker, föreningar och kollegor från olika delar av världen.

Bild: Makan E-Rahmati

Bild: Makan E-Rahmati

OBS! I skrivande stund finns ett fåtal bord kvar! Vill du boka in dig som utställare/säljare? Kontakta oss snarast på bordsbokningspx@gmail.com 

På SPX avslöjas även årets nomineringar till Urhundenpriset. Marknaden avslutas traditionsenligt med utdelningen av Seriefrämjandets Fanzinpris på söndagen.

 

UTANFÖR KULTURHUSET STADSTEATERN

En mängd festivalrelaterade evenemang presenteras som vanligt över hela Stockholm med omnejd – från seminarier och workshops till utställningar och releasefester.

Förlagen Kartago och Galago arrangerar sina traditionella festivalpartyn. Tomas Antila bjuder till släppfest på Bauer. Ola Hammarlund leder sin populära stadsvandring med serietema. Rui Tenreiro ställer ut på Stockholms Stadsbibliotek och Mati Lepp på Seriegalleriet. Den 15 maj framträder flera av våra kanadensiska gäster med ett seminarium hos konstnärsnämnden Iaspis. Vi kommer att samla information om satellitevenemangen och inom kort lägga upp dem på vår officiella festivalsida.

Tomas Antila

Tomas Antila

Från och med nu lägger vi dagligen upp en text som presenterar en gäst, ett tema, eller en programpunkt här på Serieteketbloggen. Häng med oss hela vägen fram till den 17 maj!

Kolla in vår officiella webbplats

Och attenda vårt Facebookevenemang

Detaljprogram med exakta programtider kommer upp på webben veckan före festivalen.

Stockholms internationella seriefestival arrangeras av Serieteket (Kulturhuset Stadsteatern) och Seriefrämjandet med huvudsakligt ekonomiskt stöd av Kulturrådet och i samarbete med ABF, Galago, Kartago Förlag och Kolik Förlag.
Tack till AIEQ (Association internationale des études québécoises), Apart Förlag, Belgiens ambassad, Cervantesinstitutet, Dotterbolaget, Generation T, Iaspis Konstnärsnämnden, Kamratposten, Kanadas ambassad, Konstfack, Konstskolan Basis, Kutikuti, Ordbilder Media, PEOW Studio, Pionier Press, Placebo Press, PunktMedis, Rum för barn, Sensus, Staffars Serier, Stockholms Stadsbibliotek, TioTretton, Tjeckiska centret, Tusen Serier samt Uruguays ambassad, för stöd och samarbeten kring enskilda program.
 Särskilt tack till Tomas Antila, Emma Rendel, Joanna Rubin Dranger, Patrik Schylström, Françoise Sule och Emelie Östergren. Största tacket går till festivalens alla volontärer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: