Lämna en kommentar

Vårnyheter 28/3: Klassiker och serieskaparböcker

Våren är här och det kvittrar i varje snår. Naturupplevelserna blir bara bättre om man tar med sig några serieböcker ut i spenaten. Idag har vi gjort en extra insats på vår klassikeravdelning, samt på vår avdelning med böcker om och av serieskapare.

Nytt

På klassikerhyllan ställer vi idag ut den franska 60-talaren Adventures of Jodelle av Peellaert och Bartier, som rönte uppmärksamhet på sin tid genom att vara en av de tidiga serierna som riktade sig särskilt mot vuxna, kryddad med popkonst, kitsch och naket. Nu utgiven på engelska av Fantagraphics. Samma förlag har tacknämligt nog också gett ut en samling av den fantastiske men tragiskt bortglömde barnserieskaparen George Carlson – boken Perfect Nonsense samlar åtskilliga av hans serier från Jingle Jangle Comics och andra obskyra serietidningar, och innehåller rikligt med text- och bildmaterial om och av upphovsmannen. Är du ett Knallhatten-fan (och vem är inte det?) kan du glädja dig åt den senaste kronologiska Li’l Abner nr 6 från IDW, men även åt Dark Horses specialsamling Al Capp’s Complete Shmoo, som publicerar Capps samtliga serier om Gnurglorna. Snobben-älskare kan nu komma och låna tegelstenen Peanuts Every Sunday 1952–1955  från Fantagraphics.

I kategorin serieskaparbiografier kan vi nu erbjuda Art Spiegelmans Co-Mix, böcker om superhjältegiganterna Stan Lee och Carmine Infantino, Marc Singers bok om Grant Morrison och invervjuboken Chester Brown – Conversations. Charles Burns konstbok One Eye ställs också ut idag, liksom den galet formgivna The Art of Rube Goldberg. Den sistnämnda läses enbart på plats p.g.a. dess ömtålighet – omslaget inkluderar en komplett Goldberg-uppfinning med rörligt maskineri.

Blåsippan ute i backarna står. Men kom hit först.

KLASSIKER
Al Capp: Al Capp’s Complete Shmoo
Al Capp: Li’l Abner nr 9
George Carlson: Perfect Nonsense
Guy Peellaert & Pierre Bartier: The Adventures of Jodelle
Charles M. Schulz: Peanuts Every Sunday 1952–1955
Leonard Starr: Mary Perkins On Stage nr 9

KONSTNÄRER
Charles Burns: One Eye

SERIEKONST: SKAPARE
Chester Brown: Conversations
Carmine Infantino
The Stan Lee Universe
Marc Singer: Grant Morrison – Combining the Worlds of Contemporary Comics
Art Spiegelman: Co-Mix
Rube Goldberg: The Art of Rube Goldberg [ej hemlån]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: