Lämna en kommentar

Gästpresentation: Marguerite Abouet (Franskspråkiga Seriedagen)

Serieteket presenterar gästerna på Franskspråkiga Seriedagen 2014
AyafrånY
Marguerite Abouet är född i Elfenbenskusten, men bor idag utanför Paris där hon arbetar som serieförfattare. Mest känd är hon för sina uppmärksammade serieromaner om den ivorianska flickan/kvinnan Aya, vilka hon har skapat tillsammans med sin make, illustratören Clément Oubrerie. Utgångspunkten var att skildra det vardagliga Afrika av idag, som en motvikt till de ofta förekommande skildringarna av krig och svält. Den första av dessa – Aya från Yopougon – gavs ut på svenska 2010 av Papamoscas förlag och fick mycket god kritik i svenska medier. Ytterligare fem delar har kommit ut på franska och engelska. Aya har även gett upphov till en spinoffserie för mindre barn – Akissi: Katterna anfaller gavs ut på svenska av Epix förlag i fjol.

Förra året kom en långfilm baserad på serien, vilken visas på filmfestivalen Cinemafrica i Stockholm nu i mars.

I anslutning till Franskspråkiga Seriedagen 2014 medverkar Marguerite Abouet på följande programpunkter:

Plattanscenen, Kulturhuset Stadsteatern, lördag 8 mars

11.15: Introduktion: Presentation av internationella gästerna Marguerite Abouet, Julie Delporte och Xavier Löwenthal. Presentation sker på engelska.

11:30: Tema representation: Marguerite Abouet, Julie Delporte och Xavier Löwenthal talar om representation och integration i serier under ledning av moderator Fredrik Strömberg (Seriefrämjandet). Samtalet sker på engelska.

16:00: Internationella kvinnodagen: Marguerite Abouet, Julie Delporte och Xavier Löwenthal talar om genus i serier med moderator Berit Viklund (Dotterbolaget, Hemliga Ritklubben). Samtalet sker på engelska.

16:45: Avslutning med de internationella gästerna (engelska).

Bibliotek Plattan, Kulturhuset Stadsteatern, lördag 8 mars

11.00-17.00: Seriemarknad: Förlag, butiker och föreningar säljer merchandise och serier på franska, svenska och engelska. Abouets svenska utgivare Epix och Papamoscas medverkar inte i marknaden. Däremot kommer deras böcker gå att köpa från Bokförlaget Tranan/Trastens bord.

Plattanscenen, Kulturhuset Stadsteatern, söndag 9 mars:

11:00–11.45: Brunchintervju: Marguerite Abouet intervjuas på scen om arbetet med sin serie Aya från Youpogon och den film som baserats på serien. Samtalsledare: Victoria Kawesa (Cinemafrica). Samtalet sker på engelska.

Mer om Franskspråkiga Seriedagen 2014

Marguerite Abouet presenteras i samarbete med Institut français de Suède och Cinemafrica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: