Lämna en kommentar

Serieteket presenterar 19/1: Boltzius del 2 – ett författarsamtal med David Liljemark

Serieskaparen och författaren David Liljemark berättar om sin mytomspunne släkting, helbrägdagöraren F. A. Boltzius.

Välkomna till ett boksamtal för att fira Galagos utgivning av ”Boltzius vol. 2” av David Liljemark, som i ett samtal med förläggaren Mats Jonsson diskuterar sin mångåriga Boltziusforskning och de rön som presenteras i nya boken.

BZS2-fram

I serieromanen ”Boltzius” (2009) skrev och tecknade David Liljemark om sin farmors farbror, helbrägdagörelsepredikanten Fredrik August Boltzius (1836-1910). ”Bôllschuss” var ett bibelfanatiskt original från Värmland, en före detta dräng och lumpsamlare som blev (ö)känd i mitten av 1880-talet för sin påstådda förmåga att med Guds hjälp bota alla möjliga sjukdomar med böner och oljesmörjning – om patienten ”hade troa”. Bland såväl adel som allmoge, ända upp i kungahuset och även utrikes spreds fantastiska historier om gudomliga mirakel: blinda kunde se, döva höra och lama gå!

Serieboken ”Boltzius” publicerades med ett omfattande kulturhistoriskt appendix som tog både den svenska historiska serieromanen och Boltziusforskningen till en ny nivå. Boken beskrevs som ”hejdlöst rolig”, en ”sjuhelsikes historia”, ett ”fantastiskt kulturhistoriskt dokument” och ”en forskarbragd!”. I ”Boltzius vol. 2” fortsätter Liljemark sin forskning om F. A. Boltzius och människorna omkring honom och presenterar nya rön, fotografier, brev och andra tidigare opublicerade godbitar från boltzianan.

”Boltzius vol. 2” kommer att finnas till försäljning till ett förmånligt boksläppspris.

NÄR? Söndagen den 19 januari kl. 15:00-16:00
VAR? Plattanscenen, Kulturhuset Stadsteaterns bottenvåning
Fri Entré

I samarbete med Galago

DAVID LILJEMARK
David Liljemark föddes 1973 och kommer från Skåre utanför Karlstad. Han har som serietecknare blandat satir, vardagsrealism, självbiografi, burlesk humor och relationsdrama i böcker som ”Inte ett rätt” (1996), ”Susanna & Bo” (1999), ”Ritman Katz underbara värld” (2003) och ”Äppelkindat bus” (2009). Han har även gjort tre pixiböcker om ”Knisen & Knåkan” (2003-2011), givit ut den experimentella romanen ”Orkestern” (2012) och den värmländska novellsamlingen ”Dä ha satt säj på hôvve” (2012). Liljemark är också aktiv som musiker, konstnär och kortfilmsregissör; dokumentären ”Jakten på Bernhard” (2010) har visats på SVT och finns utgiven på dvd.
Mer om David Liljemark!

SERIETEKET PRESENTERAR
Välkommen till en serie författarsamtal, intervjuer, debatter, föredrag och/eller seminarier med koppling till de tecknade seriernas och den grafiska berättarkonstens värld.

Facebook-evenemang

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: