Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 24: Tango för Kristiina

Bibliotekarien och serieälskaren Kristiina Kolehmainen grundade Serieteket 1996. Julaftonsluckan är vår hyllning till en visionär, en eldsjäl och en god vän.

Som många av Serietekets vänner vet så avled Kristiina tragiskt i fjol vid 55 års ålder, en kort tid före 2012 års upplaga av Stockholms internationella seriefestival. Festivalens tema var ”serier och musik” och som en av festivalens finaste programpunkter framförde tecknaren Ville Ranta tillsammans med musikerna Alexi Ranta och Niko Kumpuvaara teckningskonserten Tango för Kristiina.

Att konstnärer skapar bilder till musik är ingenting nytt, men i seriesammanhang startade det på allvar under den internationella seriefestivalen i Angoulême 2005, då den franske seriekännaren Benoit Mouchart och schweiziske serieskaparen Zep kläckte konceptet Concert de dessins. Grundidén är enkel – en serietecknare tecknar i sin egen unika stil, samtidigt som livemusik uppförs. Musik och teckningar samspelar med varandra och teckningarna projiceras på en skärm eller duk. Första ”teckningskonserten” 2005 tillägnades serielegenden Winsor McCay med anledning av hans skapelse Little Nemo då fyllde 100 år.

Sedan dess har Concert de dessins utförts på samtliga Angoulêmefestivaler, med kreatörer som Charles Berberian, Lewis Trondheim, José Muñoz, François Schuiten och många andra tecknande storheter. Finländaren Ville Ranta har också deltagit flera gånger, och har själv (liksom flera kollegor) satt upp liknande teckningskonserter under rubriken Comics in Concert.

Serieteket och syskonbiblioteket Bibliotek Film & Musik har sin egen variant av konceptet kallad Tecknade toner, något som kommer att fortsätta under 2014.

Nedanstående klipp är en hopredigerad och förkortad version av Rantas, Rantas och Kumpuvaaras oerhört vackra Tango för Kristiina, uppförd under Stockholms Internationella Seriefestival i Kulturhuset 2012.

God jul och gott nytt serieår. Vi ses på andra sidan.

Anders, Elisabet, Linda och Ola

Serietekets julkalender 2013 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: