Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 23: En hundra år gammal stop-motion-film

Ryssen Ladislas Starevich (stavningen kan variera) räknas som en av de första stop-motion-filmmakarna.
Starevich gjorde en rad animerade filmer med hjälp av stop-motion-teknik och dockor av olika slag. I dagens kalenderlucka visas kortfilmen ”The Insects’ Christmas”, som berättar historien om en liten juldekorationstomte, som klättrar ner från julgranen för att gå ut i skogen. Väl där ordnar han julfirande för alla insekterna och en vänlig groda.

”The Insects’s Christmas” är från 1913, den är alltså hundra år gammal, men jag finner den tämligen tidlös på grund av stop-motion-tekniken. Den är skickligt gjord.
Håller ni med?

Serietekets julkalender 2013 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med innehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: