Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 22: Alla älskar Raymond Briggs

Raymond Briggs är en älskad nestor på den brittiska seriescenen. Han har närmast mutat in ett eget territorium med sin blandning av barnserier och traditionella barnböcker, till exempel Snögubben, Jultomten, Jultomten reser på semester och Illvätten Svampe. Men även serieromaner för en äldre publik såsom Ethel & Ernerst och den hjärtskärande atomkrigsskildringen When the Wind Blows (Tryggare kan ingen vara).

Flera av Briggs’ serier har adapterats till filmmediet – Snögubben har blivit en vinterklassiker i Storbritannien och Tryggare kan ingen vara blev biofilm i mitten av 80-talet (med soundtrack av David Bowie).

Nedanstående YouTube-klipp visar den animerade TV-filmen Father Christmas (Jultomten) i sin helhet. Filmen producerades 1991 och är baserad på två av Briggs seriealbum; Father Christmas (1973) och Father Christmas Goes on Holiday (1975). Tomtefars röst görs av komikern Mel Smith (Not the Nine O’Clock News, Alas Smith and Jones) som tragiskt nog avled tidigare i år.

Seriealbumet Jultomten återutgavs ut på svenska i fjol av Wibom Books (ursprungligen gavs det ut av Opal 1974). Det är väl värt ett inköp men går förstås också att låna på Serieteket.

Notera: Från cirka 8:05 kan man se en cameo av det pensionerade paret James och Hilda Bloggs, huvudfigurerna i Tryggare kan ingen vara.

Serietekets julkalender 2013 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med innehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: