Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 17: Advent med Akira

Katsuhiro Otomos Akira är en av de största japanska tecknade äventyren genom tiderna, hyllad av både publik och kritiker. I hemlandet Japan har den en enorm klassikerstatus. I västvärlden kanske den på vissa sätt har en ännu större betydelse då den var den en av de första japanska tecknade serierna (manga) och filmerna (anime) som fick ett bredare genomslag.

Serien publicerades ursprungligen i Young Magazine 1982-1990 och utspelar sig i en nära, postapokalyptisk cyberpunkframtid där världen (delvis) överlevt ett krig med massförstörelsevapen. Japans återuppbyggda huvudstad Neo-Tokyo, är en dekadent megastad präglad av kriminalitet och misär. Berättelsen följer de två unga MC-huliganerna Kaneda och Tetsuo som hamnar mitt i en politisk intrig som kretsar kring en grupp barn med psykiska krafter och en mystisk gestalt kallad Akira.

Mangan var en av de första japanska serier som blev översatta i sin helhet till engelska. Den gavs ut av Marvels underetikett Epic 1988-1992 och har därefter getts ut i samlingsvolymer av Dark Horse.

Den tecknade filmversionen kom 1988 och var en av de filmer som gick i bräschen för animens genomslag i väst.

Dagens kalenderlucka bjuder på en ”fan-made” (d.v.s. inofficiell) trailer till Akira-filmen, redigerad och upplagd på YouTube av Jonathon Propp.

Samlingsvolymerna med Akira finns givetvis på Serietekets mangahylla.

Serietekets julkalender 2013 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med innehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: