Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 14: A Golliwog by any other name

Tintin i Kongo. Lilla Hjärtat. Barna Hedenhös. Kontroverserna kring tecknade figurer har varit många den sista tiden och kommer inte att minska i takt med att gamla barnböcker och serier dammas av och ifrågasätts med hänsyn till deras gestaltningar av kön, etnicitet och så vidare.

På Serieteket har vi en stark och långvarig tradition av motstånd mot censur och att inte låta böckers eventuellt unkna värderingar diskvalificera deras närvaro på våra hyllor. Vi är ett vuxenbibliotek och drar hellre upp kontroverserna i ljuset för att de ska kunna betraktas och bemötas. Som ett specialiserat seriebibliotek har vi dessutom ett ansvar att förmedla seriernas historia oavsett innehåll och värderingar.

Det innebär inte på något vis att vi vill bagatellisera gammaldags (eller nya) rasistiska och sexistiska värderingar och låtsas som om de inte finns. Tvärtom. Konstfacksprofessorn och serietecknaren Joanna Rubin Dranger har (bl.a. i ett lysande föredrag som vi hoppas kunna ta hit under nästa år) hävdat att man måste känna till historien för att kunna undvika att hamna i de omedvetna fällorna. Man bör betrakta hur gestaltningarna har sett ut i det förgångna och därigenom förstå hur folk kan tolka olika gestaltningar idag.

Nästa år kommer Serieteket att satsa särskilt på temat ”representation i serievärlden”. Under seminarier och samtal (bl.a. under Stockholms Internationella Seriefestival i maj) kommer kön, etnicitet, religion och sexuell läggning diskuteras och debatteras, inte bara i seriernas gestaltning utan även förhållandena i seriebranschen. Malmöprojektet Tusen Serier är bara en av de aktörer som vi kommer att samarbeta med under olika former.

I dagens kalenderlucka bjuder vi på ett kontroversiellt montage från Spike Lees film Bamboozled; golliwogs, pickanninnys, minstrels, niggers och blackfaces ur amerikansk populärkultur. Kontroversiellt både för sitt ifrågasättande av en obehaglig historia som inte ligger så långt ifrån vår tid. Men också för djärvheten att dra upp en historia som de flesta vill glömma, för allmän (och visuell) beskådan.

Ola Hellsten

Serietekets julkalender 2013 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med innehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: