Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 12: Julkort från Corto

Hugo Pratts poetiska äventyrsserie Corto Maltese äger en alldeles särskild plats i Serietekets hjärta. Som figur har han varit med oss från första början och han tillhör de stora favoriterna hos flera i personalen. (Se till exempel här.)

Lycksökaren och äventyraren Corto dök först upp i Pratts serieäventyr Balladen om det salta havet 1967, publicerad i den italienska serietidningen Sgt. Kirk. Från början var Corto bara en av många figurer i äventyret, men han gjorde ett så starkt intryck på både läsarna och upphovsmannen att han 1970 fick en egen serie som bär hans namn, först i form av en svit korta äventyr i franska serietidningen Pif gadget. 1974 började Pratt att teckna albumlånga äventyr med Corto, varav det första var Corto Maltese i Sibirien, som först gick som följetong i italienska serietidningen Linus. Hugo Pratt fortsatte att teckna serien oregelbundet, nästan ända fram till sin död 1995. Flera Corto Maltese-äventyr har publicerats på svenska. Album har getts ut av både Carlsen/if och Medusa och nu senast Kolik förlag (Corto Maltese i Etiopien, 2011). Den har också gått i svenska serietidningarna Casablanca och Utopi.

Nedanstående klipp är ett montage av teckningar och målningar av Hugo Pratt. Njut av den eleganta linjeföringen och den mästerliga bilddynamiken.

Dessa Corto Maltese-historier finns på Serieteket. Kom och låna.

Serietekets julkalender 2013 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med innehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: