Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 11: Mörker och ljus

Det är rätt mörkt nu i december. Snön har ännu inte riktigt kommit för att stanna – det regnar mest. Blött och kyligt, vi stretar på här i mörkret, håller ut de sista veckorna innan många av oss går på julledighet. Åtminstone kan det ju kännas så.

varmints

Dagens lucka innehåller en trailer för en riktigt fin animerad kortfilm, med några år på nacken.
2008 gjordes ”Varmints”, som är en berättelse om kampen för att bevara och vårda världen, trots mörker och andra varelsers vårdslöshet och likgiltighet. Den är regisserad av Marc Craste och Studio Aka, baserad på en bilderbok av Helen Ward och Marc Craste. 2009 nominerades den till såväl en BAFTA Award för Best Short Animation och  i kategorin Bästa kortfilm vid Annecys internationella festival för animerad film(Festival international du film d’animation d’Annecy).

2008varmint
Känslan i tecknandet och även animerandet tycker jag påminner en hel del om Shaun Tan med något stråk av Dave McKean. Drömskt och ljust, mörkt och vemodigt.
Den animerade filmen har dessutom ett vackert soundtrack av Jóhann Jóhannsson, vilket kan hittas på Spotify, för den som använder sig av det. Personligen är jag löjligt förtjust i de små brummande ljud den lille figuren gör, då hen tassar runt på ängen och undersöker blommor och blad med sitt förstoringsglas.

Vill man se ”Varmints” i sin helhet (den är 24 minuter lång) kan man, om man vill, komma åt den via Studio Akas Vimeo-sida.


Serietekets julkalender 2013
 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: