Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 8: En 75-årig piccolo

I våras glömde Serieteket att fira ett jubileum, vilket vi tänker kompensera för nu. Världens populäraste piccolouniformsklädde seriehjälte Spirou fyllde 75 år den 24 april.

Serien skapades 1938 av belgaren Rob-Vel som maskot för sin egen serietidning, Journal de Spirou. I början var det en renodlad skämtserie men inom kort gjordes den om till ett komiskt äventyr i följetongsform. 1939 tillkom långlivade bifigurer som den tama ekorren Spip och Nickes journalistkollega Fantasio (Nicke). När Rob-Vel lämnade serien började upphovsmännen avlösa varandra. 1944 tog Jijé på allvar över serien efter ett kort inhopp 1940-1941, och gjorde serien mer lik den version vi känner igen idag. 1946 lät han sin lärjunge André Franquin ta över rodret, och än idag ser många Franquin som den ”riktige” Spirou-tecknaren. Han introducerade under sin långa sejour figurer som Marsupilami, Greve de Champignac, Nickes onda kusin Ricke, superskurken Zafir, den efterhängsna (och lätt misogynt porträtterade) journalistkollegan Sickan, samt inte minst slashasen Gaston, som gjorde ännu större succé som egen serie.

Franquin lämnade serien 1969 och därefter har upphovsmännen avlöst varandra i en strid ström; Fournier, Cauvin, Broca, Tome & Janry, Yves Chaland, Jean-David Morvan och José-Luis Munuera etc. Tome & Janry har även gjort en humoristisk barnversion av serien kallad Den unge Spirou.

I Sverige fick serien först heta ”Spirre” i Rekord-Magasinet under 1950-talet, samt i ett par album i serien ”Trumfserien” under tidigt 70-tal. 1974 tog Bonnier Carlsen över albumutgivningen på svenska och sedan dess har figuren och serien fått heta ”Spirou” även i översättning.

Nedanstående klipp visar med elegans Spirous visuella evolution från 1938 till 2013. Filmen har skapats av det ideella fan-forumet Inedispirou, och lades upp på deras YouTube-kanal tidigare i år-

Kolla gärna in Spiroualbumen hos oss. Dessa finns på Serietekets klassikerhylla.

Serietekets julkalender 2013 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: