Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka nummer 6: Rapport från den röda planeten

Serietekets julkalender 2013 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Förra året kom John Carter, filmen baserad på Edgar Rice Burroughs böcker om gentlemannen och armékaptenen från Virginia som på magisk väg blir transporterad till Mars (eller Barsoom som planeten heter i Burroughs tappning) och där upplever våldsamma äventyr. 2012 firade figuren 100 år sedan den första berättelsen Under the Moons of Mars gick som följetongen i magasinet All Story. Burroughs skrev totalt nio romaner som tilldrar sig på den röda planeten och historierna har dykt upp i en rad olika tappningar alltsedan dess. Inte minst i serieform där såväl DC som Marvel (inte helt obekante Frank Miller debuterade i nummer 18 av John Carter Warlord of Mars) och Dark Horse i olika omgångar använt figuren. Numer ligger licensen hos förlaget Dynamite, som köper upp alla pulpfigurer de kan lägga vantarna på och moderniserar med högst diskutabelt resultat.

Mark Andrews film från 2012 störtdök tyvärr på biorepertoaren, trots ett bitvis riktigt fint manus av bland andra Michael Chabon, och huvuden fick rulla efter fiaskot. Det här var dock inte första gången någon fick idén att göra film med Burroughs hårdföre hjälte. Nedan kan du se glimtar av Bob Clampetts animationsprojekt från 30-talet som inte kom längre än så här. Men filmen som spelas upp i ens huvud efter att ha sett dessa brottstycken är fantastisk!

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: