Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 3: Dream of the Rarebit Fiend

Serietekets julkalender 2013 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Winsor McCay var en serieskapare och animationspionjär verksam under 1900-talets tre första decennier. Mest känd är han för serien Little Nemo (1905–14; 1924–26) och filmer som Gertie the Dinosaur från 1914. McCays oerhört detaljerade bilder av såväl drömlandskap som väl återgivna stadsbilder i kombination med visuellt fantasteri gör honom till en självklar referenspunkt för många i vårt gebit än idag. Hans serier är också en ständig källa till extremt påkostade böcker då de trycktes i ett gigantiskt format.

Där Nemos äventyr är rätt glada i ton och färgskala är McCays andra drömserie, Dream of the Rarebit Fiend, en betydligt mörkare historia. Utgångspunkten är att en person mot bättre vetande äter Welsh Rarebit, ugnsrostat bröd med gratinerad ostsås, före sänggåendet och drabbas av oanade och bisarra drömkonsekvenser. The Pet från 1921 är en av fyra filmer McCay själv gjorde på temat. Även här visar McCay sin pionjäranda då åtskilliga av de teman som dyker upp i filmen sedan dess blivit populärkulturella stapelvaror.

Efter att Serietekets utsände själv åt rätten för första gången igår kan han tyvärr inte rapportera några särskilda fantasmagorier. Han fick nöja sig med sina vanliga drömda Tantali kval.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: