1 kommentar

Serietekets julkalender lucka 1: Nostalgisk njutning

Serietekets julkalender 2013 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Sveriges enda specialbibliotek för tecknade serier fyllde nyligen 17 år (!) Det var den 18 november 1996 som Serieteket för första gången slog upp sina portar för allmänheten. På den tiden låg vi inte i Kulturhuset utan i egna lokaler på Kocksgatan på Södermalm. Grundaren och eldsjälen Kristiina Kolehmainen skötte verksamheten från den specialdesignade informationsdisken, utformad som ett flygande tefat. Övriga anställda i Serietekets tidiga barndom inkluderade praktikanterna Odd Ahlgren, Ralle Perera och Malin Desme, samt biblioteksassistenten Elisabet Andersson, den enda från starten som fortfarande arbetar kvar hos oss.

Bettan

Bettan i UFO-disken.

Nedanstående filmskolefilm spelades in inför Serietekets ettårsdag 1997. Arkivinstitutet har lagt upp den på YouTube. Intervjuade är Odd och Elisabet och i bakgrunden skymtar Lucky Luke (som nu för tiden håller till i Serietekets källarföråd).

Det var en annan tid, en annan plats, en annan mentalitet. Men visst är det ändå ett och samma Serietek. Titta och nostalginjut.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!
Annonser

One comment on “Serietekets julkalender lucka 1: Nostalgisk njutning

  1. […] Hugo Pratts poetiska äventyrsserie Corto Maltese äger en alldeles särskild plats i Serietekets hjärta. Som figur har han varit med oss från första början och han tillhör de stora favoriterna hos flera i personalen. (Se till exempel här.) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: