1 kommentar

Serieteket tipsar: Nio serier om cancer

Just nu visar Serieteket en miniutställning med serier om hudcancer och solande i samarbete med Cancerfonden, vilket vi redan har bloggat om. Vi kommer även att anordna ett scensamtal kring detta senare i höst.

Att stötta Cancerfonden ligger oss väldigt varmt om hjärtat. I fjol avled Serietekets grundare och galjonsfigur  Kristiina Kolehmainen i cancer, och kan vi på minsta sätt bidra till att öka kunskapen om och främja kampen  mot sjukdomen så är vi tacksamma.

Många är de berättelser, självbiografiska, biografiska och fiktiva, som skrivits om cancern och dess konsekvenser, inte minst i serieform. Här följer nio boktips på läsvärda serieböcker i ämnet. Samtliga finns (eller kommer snart att finnas) till låns på Serieteket:

Emma Adbåge & Malin Nilsson: Jag tänker på Weronica
Vad händer när den mest levande av alla plötsligt blir sjuk? En grafisk novellett om att hitta vänskap där man kanske inte väntat sig att hitta den.

Tom Batiuk: Lisa’s Story – the Other Shoe
Under 1999 vigde Tom Batiuk ett helt år av sin humorserie Funky Winkerbean åt ett oväntat seriöst ämne. 2006 återvände metastaserna till serien. Sorg och skämt i hjärtknipande och tårögd kombination.

Brian Fies: Mom’s Cancer
Att berätta om sin mors lungcancer – det kan väl ändå inte blandas med humor? Jo, Fies klarar den delikata balansen mellan allvar och humor – och galghumor – i denna självbiografiska berättelse.

Marisa Acochella Marchetto: Cancer Vixen
Ännu en självbiografisk historia. Sjukdomen drabbar en kvinna vars liv är som hämtat ur Sex and the City. Bröstcancer respekterar inga klassgränser.

Anders Nilsen: Don’t Go Where I Can’t Follow
Den mästerlige Anders Nilsen spinner en rakbladsvass historia kring brev, foton och teckningar till minne av fästmön Cheryl som avled 2005.

Harvey Pekar, Joyce Brabner & Frank Stack: Our Cancer Year
American Splendor-skaparen Harvey Pekars egenupplevda historia om att besegra cancern, men också en frän social kommentar om det USA han lever i.

David Small: Stitches
Prisbelönt serieroman baserad på Smalls egen uppväxt på 50-talet. Hans pappa radiologen behandlade hans andra sjukdomar med röntgenterapi. Det gav inte bara upphov till cancer i barndomen – utan även ett brinnande fadershat.

Jim Starlin m.fl: The Death of Captain Marvel
Även superhjältar drabbas av dödliga sjukdomar. En genreklassiker där Marvels största hjältar vakar vid sin kollegas dödsbädd.

When-David-Lost-His-Voice-Judith-Vanistendael-2013

Judith Vanistendael: When David Lost His Voice
Om familjefadern David som lämnar livet bit för bit. En konstupplevelse över det vanliga och ett känsligt porträtt av en familj som förbereder sig för livet efter den otänkbara förlusten.

 

Har du fler tips på bra serier om cancer? Skriv gärna i kommentarsfältet!

Stöd Cancerfonden genom att sätta in en slant på postgiro 901986-0 eller bankgiro 901-9514. Eller SMS:a BESEGRA till telefonnummer 72988 så skänker du 50 kr.

 

En kommentar på “Serieteket tipsar: Nio serier om cancer

  1. Ennis, Garth, Hellblazer: Dangerous habits

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: