Lämna en kommentar

Animationsprogram från Japan Media Arts Festival 28/11

Serietekets filmklubb bjuder in till filmvisning i samarbete med Japan Media Arts Festival:

Japan Media Arts Festival är en innehållsrik festival baserad i Roppongi, Tokyo, med fokus på ”mediekonst”. Man uppmärksammar med denna årligen återkommande festival framstående verk inom Konst, Underhållning (Entertainment), Animation och Manga. Festivalen fungerar även som en plattform för att uppmärksamma framstående verk inom dessa olika uttrycksformer. Nu kommer Serieteket att visa ett urval av animerade filmer från denna festival (se presentation nedan). Parallellt kommer vi även att visa en miniutställningar med alster från festivalen i Serietekets montrar.

Professor Jacqueline Berndt kommer att presentera kvällens filmer samt hålla ett inledande föredrag och en avslutande diskussion (se presentation av Jacqueline Berndt nedan.)

Beräknad ungefärlig tid för hela evenemanget: två timmar.
Föredrag och diskussion sker på engelska.

NÄR? Torsdag 28 november kl. 18:30
VAR: Klarabiografen, våning två i Kulturhuset Stadsteatern
Biljettpris: 50 kronor

Biljett köpes via Serietekets hemsida eller i Kulturhuset Stadsteaterns biljettkassa, våning Plattan.
Notera att filmerna har 15-årsgräns.

För att se filmerna ska man vara medlem i Serietekets Filmklubb. Medlemskapet är gratis och medlem kan du bli på plats i entrén.

Om filmerna

Fumiko lättar sitt hjärta (Fumiko’s Confession)
Fumiko är kär i Takashi. Men när hon berättar om sina känslor för honom stöter han bort henne. Skrikande springer hon därifrån. Som förd av vinden springer Fumiko genom staden, rullar nerför branta trappor och flyger över shoppingstråket. Var ska detta sluta? I den här animerade filmen återges berättelsen om en godhjärtad högstadieflickas ”bekännelse” ur ett fartfyllt och unikt perspektiv.

Brännbart (Combustible)
Med 1700-talets Edo (det gamla namnet på Tokyo) som skådeplats snurrar ”Brännbart” runt köpmannadottern Owaka och hennes barndomsvän Matsukichi. De unga tu är förtjusta i varandra men har ett problem: Matsukichis har familj förskjutit honom då han vill arbeta som brandman. Precis när deras kärlek börjat spira sätter Owakas familj planer i verket på att skaffa henne en make. Hon kan dock inte glömma sin käresta och i ett anfall av galen passion startar Owaka en brand som hotar hela staden. De älskande springer på varandra mitt i det brinnande infernot. Den historiska bakgrunden till denna spektakulära film är en av de många bränder som härjade huvudstaden Edo under den här perioden.

Kick Heart
En kärlekshistoria mellan den framgångsrike brottaren Romeo och Juliet, en nunna som även lever ett hemligt dubbelliv som kvinnliga brottare. Romeo bär på en hemlighet: att han i själva verket gillar att ta stryk i ringen. Juliet får energi av utmaningen. När de möts i en match slår det verkligen gnistor! Det hela berättas med den färgstarka brottarvärlden som fond. Kommer Juliet kunna avslöja sin identitet för sin älskade? Kan Romeo gå ut med sanningen om sig själv?

Härolden från havet (The Messenger from the Sea)
Non-chan räddar livet på en mobbad sköldpadda vid stranden. Sköldpaddan erbjuder Non-chan att lämna sitt grymma land och följa med till Paradiset. Efter att ha blivit attackerad ytterligare en gång växer emellertid sköldpaddan enormt och börjar slå sönder staden. Non-chan ger sig in i striden för att beskydda det han värdesätter. Härolden från havet är det senaste kapitlet Kidousenshis Non-chanserie som påbörjades för tio år sedan som ett enklare animationsprojekt på nätet.

Puella Magimadokamagica
Kaname Madoka är en vanlig tjej som går i mellanstadiet. Hon drömmer något märkligt. I skolan nästa dag upptäcker hon att Homura, en tjej hon träffade i sin dröm, har blivit förflyttad dit. Homura säger något mycket betydelsefullt till Madoka som blir förbryllad. När skoldagen slutat råkar Madoka hamna häxornas dimension och undgår ett fruktansvärt öde med hjälp av den magikunniga flickan Mami. I sinom tid får hon veta sanningen om de magiska flickorna. Vilken väg kommer Madoka att välja nu när hon fått reda på sanningen mitt i den komplexa väven av tid och mänskliga relationer?

Deras ståndpunkter (Their Standing Points)
Det här är kortfilmen som Makoto Shinkai skapade 1999. Historien handlar om en arbetande kvinna som lever ensam med sin katt. Katten berättar om hennes liv ur sin synvinkel.

Om Jacqueline Berndt

Jacqueline Berndt är Professor i Serie-/Mangateori vid Kyoto Seika University i Japan, tillförordnad chef för The Graduate School of Manga Studies och biträdande chef för The International Manga Research Center i Kyotos International Manga Museum. Hon har under tjugofem års tid forskat kring estetik och serier med fokus på Japan. Hon är Filosofie doktor i estetik och har undervisat i jämförande konstteori och mediestudier på japanska sedan 1994. Huvudfokus ligger på serie-/manga- och animekritik. Hon skrev den första utförliga monografin om manga på tyska, Phänomen Manga: Comic-Kultur in Japan (Berlin 1995, översatt till spanska 1996), agerade medredaktör på exempelvis Reading Manga: Local and Global Perceptions of Japanese Comics (2006) och Manga’s Cultural Crossroads (Routledge 2013). Berndt var även med och grundade The Japan Society for Studies in Cartoons and Comics 2001. Numer sitter hon med i organisationens styrelse samt den redaktionella styrelsen för The Japan Society for Animation Studies. Sedan 2011 är hon med i den rådgivande kommittén för utlandsprojekt och marknadsför The Media Arts Awards för Japan’s Agency for Cultural Affairs. Berndt gästade Stockholms internationella seriefestival (eller som den hette då, Small Press Expo) i Kulturhuset 2008.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: