Lämna en kommentar

Dax för Götlaborrrg! 26-29/9

I morgon börjar Sveriges största bokmässa, Bok & Bibliotek i Göteborg. Serieteket kommer som vanligt att skicka representation, denna gång i form av härföraren och serietitanen Anders Lundgren. Rumänien är huvudfokus på årets mässa, och i samband med det samtalar Anders med serieskaparen Alexandru Ciubotariu om den i vårt land nästan helt okända rumänska seriescenen. Programpunkten ”Rumänska serier: från guldåldern till gatan till museet” tar plats på Seriescenen torsdagen 26/10 15.00–15.45. Presenteras gemensamt av Serieteket, Seriefrämjandet och Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm. 
BokoBibl

Anders Lundgren medverkar även på Podcastscenen på Digitala Torget. Söndag 29/9 kl. 13.00 spelar han med kollegorna Freddie Kaplan och Anton Bjurvald in ett avsnitt av populära podcasten ”Hög av serier” inför publik. Räkna med spännande gäster på scen.

Övrigt värt att uppmärksamma från Kulturhuset Stadsteatern: Jenny ”Fråga Bibliotekarien” Lindh från vårt syskonbibliotek Plattan medverkar i ett flertal programpunkter i Dagens Nyheters monter och i Kulturrådets monter. Hon sitter i panelen ”Litteraturens status” på folkbiblioteken fredag 14.00 och leder samtalet ”En hondjävuls liv och lustar: om att skildra osympatiska kvinnor i litteraturen” lördag 11.00. Amanda Stenberg från ungdomsbiblioteket TioTretton sitter med i panelen ”Bibliotek i motljus – om bibliotekens framtida roll/er” på fredagen kl. 12.00.

Vad gäller serierelaterade programpunkter i stort så visas merparten av dessa som traditionen bjuder på Seriefrämjandets Seriescen:

Programmet Seriescenen 2013

Torsdag 26 september

11.00–11.45 Stafettserieteckning med Serieateljén Göteborg
Liv i luckan när Helena Bergendahl, Malin Biller, Max Gustafson, Oscar Hjelmgren, Anna Åhlen mfl. tecknar live på Seriescenen!
Arr: Serieateljén Göteborg, Seriefrämjandet

12.00–12.20 – Brittiska bilder
Från nordöstra Storbritannien kommer prisbelönta f.d serietecknaren, numera animatören, Niel Bushnell. I samtal om sina verk och karriär med Johnie Ekman.
Arr: New Writing North, Seriefrämjandet

12.30-12.50 Trans:IT
Världens första seriealbum om transvestism med en författare och 27 olika tecknare. Författare och projektledare Malinda Lindmark berättar personligt om resan som gjorde albumet möjligt. Med gäster.
Arr: Seriefrämjandet

13.00–13.45 Liveteckning
Med elever från Serieskolan i Malmö.
Arr: Serieskolan Kvarnby Folkhögskola, Seriefrämjandet

14.00–14.45 LL-Förlaget presenterar sin stora seriesatsning: ”Tecknade Klassiker”.
Klassiska skräck- och spänningsnoveller bearbetas om till serier av Sveriges främsta tecknare. Medverkande: Jens Andersson (projektledare) och Laura Mendez (förlagschef) samt ett par tecknare.
Moderator: Johnie Ekman
Arr: LL-Förlaget

15.00-15.45 Rumänska serier: från guldåldern till gatan till museet
Rumänska serieskaparen Alexandru Ciubotariu i samtal med Serietekets Anders Lundgren om den rumänska seriens nuvarande och historia.
Arr: Rumänska kulturinstitutet, Serieteket, Seriefrämjandet

16.00–16.45 Hemlig Eklatering!
Nu tillkännagivs en nyhet på Kolik förlag. Storslagna planer offentliggörs, Kolik utropar och förklarar detta närmare på plats. Medverkande: Förläggarna Fabian Göranson, Josefin Svenske och hemlig gäst.
Arr: Kolik Förlag

17.00–17.45 Crashcourse i manga
Japan: landet där en fjärdedel av allt publicerat material är serier. Hur fungerar japanska fansin? Vad tycker bokförlagen om fanart? Detta och mycket mer med Elise Rosberg
Arr: Wasabi Press, Seriefrämjandet

Fredag 27 september

10.00-10.45 Nystartade förlaget Placebo presenterar sin utgivning.
Sanatorium förlag och Agerings förlag går ihop som Placebo Press för att ge ut de bästa vuxenserierna från de ledande serieländerna.
Medverkande: Jens Andersson och Viktor Agering. Moderator: Johnie Ekman
Arr: Placebo Press

11.00–11.45 Utopiska visioner – att skapa världar i serier
Genom fantasy och science fiction kan tecknarna ställa frågor om kön och klass, om samhället och hur vi relaterar till varandra. Lisa Medin, Kim W Andersson och Lars Krantz pratar om sina världar med stora persongallerier som de byggt under lång tid. Moderator Fabian Göranson.
Arr: Kolik Förlag

12.00-12.45 Nanna Johansson och Lisa Ewald kör!
Hur man botar en feminist är en fullständigt respektlös attack mot näthatare, främlingsfientliga och ett allt mer tröttsamt patriarkat. Allt kommer bli bra tänker inte lugna ner sig, inte sluta vara så jävla hysterisk! Två av landets roligaste, mest kompromisslösa tecknare intar Seriescenen.
Arr: Galago

13.00–13.45 Lina Neidestam – Zelda
Lina Neidestams
populära strippserie Zelda har blivit ett eget seriealbum. I samtal med albumets redaktör pratar hon om processen bakom, från de första stapplande stegen till ett färdigt album.
Arr: Egmont Comics

14.00-14.45 Nattbarn och Åror – två tonårsliv
Hanna Gustavsson
debuterade i våras med serieromanen Nattbarn om Ingrid, 14, som flyr från sitt tråkiga liv ut på internet. Elias Ericson debuterade i somras med serieromanen Åror om Mika, 16, som är fångad i en kropp som inte är hans. Nu sitter de på samma scen, redo att tala ut!
Arr: Galago

15.00-15.20 ”Vi ses ska igen, Sanam” ett unikt samarbetet mellan Friends, UNHCR och Kartago
Seriealbumet gestaltar och dramatiserar den långa och farliga flykten som en 14-årig pojke gör på egen hand från Afghanistan till Sverige. Berättelsen är skriven av Oskar Ekman och tecknad av Peter Bergting.
Arr: Kartago Förlag

15.30-15.50 Marcus Ivarsson tolkar Selma Lagerlöf
Serietecknaren Marcus Ivarsson har överfört den spännande romanen En herrgårdssägen av Selma historia till en tecknade serie som känns som något alldeles nytt. Han berättar här om det grundliga arbetet bakom boken som pågått i över fem år.
Arr: Kartago förlag

16.00-16.45 Möt skaparna av Berättelser från Engelfors
Författarparet Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg i samtal med serietecknarna Kim W. Andersson, Karl Johnson och Lina Neidestam som tillsammans skapat åtta serienoveller som utspelar sig i Cirkeln- och Eldböckernas universum.
Arr: Rabén och Sjögren

17.00–17.45 Vad är hemnycklarna?
Vad gör oss trygga och får oss att våga ta plats, finnas till? Eva Björkstrand är aktuell med en ny bok – Rymma hem och Linda Spåman ställer ut scener ur boken Brf: Ensamheten på Frölunda Kulturhus. Nu samtalar serieskaparna om trygghet och utrymme, hem och instängdhet med utgångspunkt i deras senaste serieromaner.
Arr: Kolik Förlag

Lördag 28e september

09.30-09.50 Jan Berglin
Det är den som möter som ska backa heter Jan och Maria Berglins nya seriealbum. Återigen berättar de om vår relation till vardagen, omvärlden och till varandra, träffsäkert och med stor igenkänning. Jan Berglin i samtal med förläggare Sara Nyström.
Arr: Wahlström & Widstrand

10.00-10.45 Svenskt Seriearkiv firar 10 år!
Följ med på en spännande och underhållande resa genom 100 år av svensk seriehistoria! Seriearkivarie Thomas Storn plockar fram och visar känt och okänt ur Svenskt Seriearkivs samlingar.
Arr: Seriefrämjandet

11.00–11.45 The Walking Dead
TV-serien ses av flest och den tecknade förlagan är den bäst säljande serietidningen under 2000-talet. Vad är det som gör TWD så populärt? Samtal om skräck, ledare och psykbryt med bl.a. Sara Bergmark Elfgren, Jenny Jägerfeld och Daniel Gustavsson.
Arr: Apart Förlag

12.00–12.20 Podcasten Seriesystrar snackar kvinnliga röster i nördkulturen
Nördkultur har blivit poppis i media och underhållning, men var är de kvinnliga nördarna? Dags för fler kvinnliga röster om serier och nörderi! Medverkande: Natalia Batista och Yossra El Said
Arr: Seriefrämjandet

12.30-12.50 Nya serier i Sverige: Frida Ulvegren, Julia Thorell och Lina Neidestam
Lina Neidestams berättar om segertåget med Zelda, Julia Thorell berättar om sin nya bok ”Fri kärlek” och Frida Ulvegren debuterar nu med sin bok om modellindustrin som hon hamnade i som fjortonåring.
Arr: Kartago förlag

13.00-13.45 Det bästa barnet och Alternativet!
I Det bästa barnet skildrar Sofia Olsson hur ett par slits sönder i sin längtan efter ett barn. I Alternativet utforskar Karolina Bång olika familjekonstellationer och frivillig barnlöshet. Hör dem berätta om böckernas tillkomst, och om de viktigaste val man gör i livet.
Arr: Galago

14.00–14.45 Kriminalseriealbumet ”Ordningen upprätthålls alltid”
Ett tjugotal mikronoveller illustrerade av våra favoritillustratörer. Vad är fiktion, vad är fakta, och vad vill han egentligen ha sagt? Högläsning, illustrationer och samtal tillsammans med författare Pär Thörn och förläggare Johan Kimrin. Får inte missas!
Arr: Apart Förlag

15.00–15.45 Bild&Bubbla presenterar: Urhunden
Prisutdelning av Seriefrämjandets prestigefyllda Urhundenplaketter av och med historieprofessor Dick Harrison. Efter själva prisutdelningen blir det intervju på scen med en av vinnarna. Medverkande: annonseras vid prisutdelningen. Moderatorer: Dick Harrison och Fredrik Strömberg.
Arr: Seriefrämjandet

16.00–16.20 Lilla Berlin – the live verison
Ellen Ekmans strippserie Lilla Berlin triumferar i tidningen Metro varje dag. Dagens ungdom fotar, festar, facebookar och förfasar sig genom 2010-talet i serien som blir bok 2014. Nu högläser och ljudsätter vi serien exklusivt för er, välkomna!
Medverkande: Ellen Ekman med entorage. Arr: Kolik

16.30-16.50 Här är äntligen ”Bleckmossen – samlade äventyr del 1”
Succén från Kamratposten presenteras här i en ny samlingsutgåva av upphovsmännen Carolina ”Carromic” Ståhlberg och Oskar Ekman som berättar och visar hur de arbetar med den populära serien som har gått i Kamratposten sedan 2006.
Arr: Kartago Förlag

17.00 – 17.45 Mattias Adolfsson
En av Sveriges internationellt mest spridda tecknare, presenterar sin nya bok, The second in line. Han berättar om hur det är att ha fans och uppdragsgivare över hela världen. Medverkande: Jens Andersson (Sanatorium förlag) och Mattias Adolfsson.
Arr: Sanatorium förlag

Söndag 29 september

10.00-10.45 Don Rosas berättarteknik
Don Rosa
och Fredrik Strömberg diskuterar Rosas berättarteknik och historiska förankring, med utgångspunkt i en analys av Don serie ”Bibliotekets beskyddare”.
Arr: Egmont Comics

11.00-11.45 Snille & smak
I sin nya bok samlar och analyserar komikerna Kringlan Svensson och Valle Westesson de roligaste och mest befängda Flashback-trådarna. Följ med på en sanslöst rolig odyssé genom de svenska folkdjupen!
Arr: Galago

12.00–12.45 Bertil Almqvist
Bertil Almqvist gjorde 13 bilderböcker och 400 sidor serier med Barna Hedenhös. Nu har Nisse Larsson skrivit en bok om den ordlekande tecknaren som också skapade en En svensk tiger. Urax förlag ger ut Boken om Bertila till hans 111-årsdag.
Arr: Urax förlag

13.00–13.45 Utopiska visioner – att skapa världar i serier
Genom fantasy och science fiction kan tecknarna ställa frågor om kön och klass, om samhället och hur vi relaterar till varandra. Lisa Medin, Kim W Andersson och Lars Krantz pratar om sina världar med stora persongallerier som de byggt under lång tid. Moderator Fabian Göranson.
Arr: Kolik Förlag

14.00–14.45 Frode Øverli – Pondus
Pondus skapare Frode Øverli samtalar med Fredrik Strömberg om sina erfarenheter som serieskapare, sin humor och sitt tillvägagångssätt.
Arr: Egmont Comics

15.00-15.20 Här är äntligen ”Bleckmossen – samlade äventyr del 1”
Succén från Kamratposten presenteras här i en ny samlingsutgåva av upphovsmännen Carolina ”Carromic” Ståhlberg och Oskar Ekman som berättar och visar hur de arbetar med den populära serien som har gått i Kamratposten sedan 2006.
Arr: Kartago Förlag

15.30-15.50 En äventyrlig 91:an
Generationer av svenska läsare har roats av 91:an sedan starten 1932. Med den nya serien ”Mysteriet med den gåtfulla dockan” tar 91:an steget in bland de komiska äventyrsserierna. Manusförfattaren Jimmy Wallin berättar om sina tankar bakom höstens stora svenska serieäventyr. Får man verkligen göra så här?
Arr: Egmont Comics

16.00-16.45 Fantomen: jobbet bakom masken
Hur går det till att göra Sveriges populäraste äventyrsserie? Fantomens redaktör Mikael Sol berättar!
Arr: Egmont Comics

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: