Lämna en kommentar

Helgnytt på hyllan 24/8: Eskapiståret 2013 fortsätter

Återigen dags för nya fantastikserier på våra hyllor. Superhjältar i 1920-talets Paris, tidsresor i antikens Rom, färgglada fabeldjur och älvlika gudfäder är några av de godsaker vi bjuder på idag.

Barnaby

Barnaby av Crockett Johnson har beskrivits som ”klassikern som ingen känner till”, vilket nog är ett passande epitet. Historien om den lille gossen Barnaby som får en bevingad ”fairy godfather” som dyker upp utanför hans fönster vid läggdags kan närmast liknas vid en blandning av Karlsson på Taket och Little Nemo in Slumberland. Serien skapades 1942 och publicerades sammanlagt enbart i sex år (undantaget ett kortvarigt återupplivningsförsök på 1960-talet), men har alltid varit en stor favorit hos seriekonnässörer. Neil Gaiman döpte en av figurerna i sitt drömepos Sandman efter Barnaby.

Creeper

Beware the Creeper av Jason Hall och Cliff Chiang är en liten pärla från Vertigo som efter tio år äntligen har samlats i bokform. Huvudfiguren är löst baserad på Steve Ditkos klassiska figur Creeper (Kryparen på svenska), men har i denna version blivit en kvinna som orsakar kaos i de avantgardistiska konstkretsarna i 1920-talet Paris. André Breton, Aleister Crowley, Kiki de Montparnasse, Ernest Hemingway, Pablo Picasso och Josephine Baker är några av de kända ansikten som passerar revy. Spännande historia av Hall och mästerligt tecknad av Chiang. “The Future Of Art? Ha! I am the future of art… and your art has no future! Hahahahhahahahahahahahaha!”

Thermae_Romae_2

Japanska Thermae Romae hamnar under avdelningen ”historia” även om inramningen är allt annat än realistisk. Huvudfigur är Lucius, en arkitekt i antikens Rom, som genom en underlig tunnel lyckas ta sig till dagens Japan, där han upptäcker den moderna badhuskulturen. Inspirerad av denna återvänder han till sitt forna Rom och bygger upp sitt eget spa med moderna inslag. Kritikerrosad manga av Mari Yamazaki. Del två finns nu att låna.

LukeCage

Luke Cage alias Power Man var en av de allra första prominenta svarta superhjältarna. Stan Lee Presents: The Essential Luke Cage Vol. 1 finns nu på vår hjältehylla och samlar ett trettiotal av hans tidiga äventyr. Tack Anton Bexelius för donationen!

Over_the_wall

Lite allåldersfantasy på detta? Over the Wall av debutanten Peter Wartman handlar om en ung flicka som bestämmer sig för att hitta sin försvunna bror. Hon klättrar över muren till ”den förbjudna staden” och hamnar i ett medeltidsinspirerat land fyllt av antika tempel och mytologiska varelser. För att rädda sin bror måste hon bota den kollektiva minnesförlusten hos en hel civilisation.

Redhanded

Matt Kindt har länge varit en av favoriterna på vår deckarhylla med titlar som Super Spy och Pistolwhip. Nya Red Handed är kanske hans bästa och mest egensinniga alster. Historien om kriminalkommissarien Gould (en blinkning till Dick Tracys skapare Chester Gould?) som hittills aldrig stött på ett brottsfall som han inte kan lösa – hur udda och excentriskt det än är – är intellegent, spännande, rolig och vackert gestaltad.

Musse

Floyd Gottfredsons Mickey Mouse (Musse Pigg) har vi bloggat om förut. Gottfredsons dagspressversion från 1930-talet är bland det bästa som någonsin kommit från Disney (själv tycker jag att han utklassar Don Rosa och är bra mycket mer spännande än en stor del av Carl Barks produktion) och det var nog fler än jag som tog ett glädjeskutt när Fantagraphics började ge ut serien i tjocka samlingsvolymer. Senaste boken samlar över 200 söndagssidor i färg och inkluderar bland annat en gulfärgad Kalle Ankas debut i Musse Pigg-serien.

Wertham

Men vi kan förstås inte pådyvla er sådant här populärkulturellt eskapistiskt skräp utan att ta vårt fulla ansvar. Fredric Werthams Seduction of the Innocent finns från och med idag att låna från vår fackhylla. Denna kritiska analys av 50-talets seriekultur skapade en moralpanisk folkstorm kring serier i stora delar av västvärlden och ur debatten sprang bland annat den amerikanska seriebranschens självcensurerande organ Comics Code Authority. Werthams seriekritik var illa underbyggd och i vissa fall rent lögnaktig. Men som seriehistoriskt verk ska den givetvis finnas i våra samlingar. Och rädda våra unga från serieeländet.

Ola Hellsten

NYTT PÅ HYLLAN 2013-08-24

DECKARE
Matt Kindt: Red Handed – The Fine Art of Strange Crimes

FANTASY
Peter Wartman: Over the Wall

HJÄLTAR
Archie Goodwin m.fl. Stan Lee Presents: The Essential Luke Cage Vol. 1
Jason Hall & Cliff Chiang: Beware the Creeper

JAPANSKA SERIER
Mari Yamazaki: Thermae Romae Vol. 2 (Historia)

KLASSIKER
Crockett Johnson: Barnaby Vol. 1
Floyd Gottfredson: Mickey Mouse Color Sundays Vol. 1: Call of the Wild

KONST- OCH FACKLITTERATUR
Fredric Wertham: Seduction of the Innocent

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: