Lämna en kommentar

Helgnytt på hyllan 21/6: Midsommarblomster

Summertime and the living is easy. But no rest for the wicked comic librarians! Serieteket har numera öppet 365 dagar om året och det inkluderar hela midsommarhelgen (fredag–söndag 11.00–16.00). Idag gör vi en uppdatering av vår avantgarde-hylla, men ställer också fram en del nya konstböcker och traditionella humorserier.

IMG_2137[1]

En av de mest glädjande serienyheterna på länge är att fransmannen Blutch nu ges ut på engelska. Hans So Long, Silver Screen är en oerhört vacker samling serienoveller som binds samman av det gemensamma temat film. En respektlös blandning av historiska fakta, filmvetenskap, vardagsrealism och romantik med filmgiganter som Claudia Cardinale, Jean-Luc Godard och Ava Gardner i huvudrollerna. Tål både en och två genomläsningar i hängmattan.

Färgsprakande finnen Tommi Musturi är en av Nordens förnämsta och mest udda serieskapare, men också en av Finlands största serieexporter, utgiven framför allt i Frankrike, men även i ett album här hemma i Sverige (På väg med Samuel från Optimal Press 2009). Franska 5e Couche har gett ut samlingsboken Beating med dryga hundratalet illustrationer och skisser från konstböcker, posters och fanzin. Hitta den på vår konsthylla.

Beating

Amerikanen Ivan Brunetti har mest gjort sig känd för sina självbiografiska och svarthumoristiska serier, präglade av pessimism, nihilism, misantropi och allmänt hat mot allt och alla. En begåvad tecknare är han onekligen. Boken Aesthetics beskrivs som en ”memoar” i bilder där han gör nedslag i sin konstnärliga karriär med både serier, illustrationer, målningar och installationer. Till och med hans barndomsteckningar finns representerade. Kom hit och låna fort – jag garanterar att det kommer att bli huggsexa om boken.

Argentinskan Isol blev årets ALMA-pristagare, vilket gladde oss enormt eftersom hon inte bara är barnboksförfattare utan även serieskapare. Nu har vi köpt in hennes Nocturne – Dream Recipes som visserligen inte är någon serie, men en fascinerande bilderbok för ungdomar och vuxna.

Och så en tecknad pärla till vår och Bibliotek Film & Musiks gemensamma animationshylla: Cartoon Modern – Style and Design in Fifties Animation av Amid Amidi är kanske den mest ambitiösa genomgång som gjorts av det stiliserade femtiotalets tecknade film i USA. Inspiration från samtidsdesign, östeuropeisk immigration av animatörer och minskad budget för bakgrundstecknare var några av de faktorer som bidrog till den unika stil som lyftes fram av filmbolag som UPA, MGM och Terrytoons.  ”When modern deisgn met cartoons, the look of animation changed forever”.

Den kompletta listan över helgens nya böcker hittar du nedan:

ANIMERAD FILM
Amid Amidi: Cartoon Modern – Style and Design in Fifties Animation

AVANTGARDE
Sharmila Banjeree: Lepidopter
Blutch: So Long, Silver Screen
Christopher Forgues: Powr Mastrs 2
Moki: Wandering Ghost
Pauliina Mäkelä: Mystic Sessions Vol. 1
Anders Nilsen: Don’t Go Where I Can’t Follow
Stefano Ricci: RadioRicci

BILDERBÖCKER
Isol: Nocturne: Dream Recipes

DESIGN
Kolla! på affischen 2002–2012 – Grafisk design & illustration

KONSTNÄRER
Tommi Musturi: Beating

ROLIGT
Kate Beaton: Hark! A Vagrant
Lise Myhre: Nemi – Princess of Darkness
Frode Øverli: Pondus nr 6

SERIEKONST
Ivan Brunetti: Aesthetics – A Memoir
Suomalaisen Sarjakuvan Ensyklopedia

TIDSKRIFTER
Rocky Magasin nr 4/2013

Ola Hellsten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: