Lämna en kommentar

Allt för Optimal: en hyllning

I februari meddelades det att serieförlaget Optimal Press lades ner, vilket var och är en stor sorg för hela Seriesverige. Förlaget, som startades 1991 av Ingemar Bengtsson och Mikael Tegebjer, fungerade i alla år som något av en plantskola för svenska alternativserieskapare. Man slog aldrig igenom medialt lika stort som t.ex. Galago eller Kartago, och Optimals betydelse har följaktligen ofta förbisetts när man talat om den svenska serieboomen. Men bland de kreatörer som albumdebuterat hos och lyfts fram av förlaget kan nämnas Daniel Ahlgren, David Liljemark, Mats Källblad, Åsa Grennvall, Coco Moodysson, Anneli Furmark, Johan Wanloo och många, många fler. Inte mindre än elva Urhundenpriser har man kammat hem under åren. Den återkommande antologin ”Allt för konsten” etablerade flera av den nuvarande generationen nordiska serieskapare. Optimal stod också för den absoluta merparten av översättningar av norska och finska serier till svenska. Sedan 1998 drev Ingemar förlaget på egen hand, med entusiasm och järnvilja, men hela tiden knackig ekonomi. En skattesmäll blev sista dolkstöten.
IMG_1988

På initiativ av Malin Biller och Nicolas Krizan lanserade man lagom till Stockholms internationella seriefestival i april, boken Allt för Optimal, en privatutgiven hyllningsutgåva till förlagets och förläggarens ära, där uppemot 70 av Nordens ledande seriepersonligheter medverkar med text, fotografier, illustrationer och givetvis serier!

Boken är mycket läsvärd på många sätt, inte minst för den som vill ta del av den svenska seriehistoriken från 1990- och 2000-talen. Att Serieteket (framför allt min företrädare Kristiina Kolehmainen) och Optimal har en lång och gedigen historia tillsammans syns inte minst i det rikligt tilltagna fotomaterialet.

Det här är ett hedervärt och fullkomligt ideellt projekt som vi vill stötta på alla vis. Vi kommer att ha den här boken på hyllan inom kort, men jag vill uppmana alla som är intresserade av Optimal, av bra serier, och av svensk seriehistoria att försöka köpa den – och skynda på för den är tryckt i enbart 150 exemplar varav cirka hälften redan är sålda.

Köp på detta vis: Mejla intresse till nicolaskrizan@gmail.com eller malin@biller.se. När du fått besked att den finns i lager sätter du in 120 kr på bankgirokonto 5918-7203, betalningsmottagare Apart grafisk form. Meddela namn och adress till Malin eller Nicolas. När tryckkostnaden är betald går eventuellt överskott till Optimals konkursbo.

Ola Hellsten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: