Lämna en kommentar

SIS13: Svenska Superserier

Gäster på Stockholms internationella seriefestival! Det är 2013 och i hela Sverige har utgivningen av superhjälteserier förtvinat… Hela Sverige? Nej! Ett litet fanzin som ges ut av envetna superhjältefans vägrar ge upp!

SS

Visst har det funnits originalsvenska superhjältar både tidigare och senare. Redan 1944 dök Sture Lönnerstrands Dotty Virvelvind – ”flickan som gör som hon vill” – upp i veckotidningen Levande Livet. Men trots att superhjältarna under många år var populära i Sverige fick vi väldigt få inhemska tillskott. När det hände var det vanligtvis i form av parodier eller satirer, såsom Horst Schröders Tändsticksgubben & Gummitjejen, Åke Forsmarks Kapten Sverige, Joakim Lindengrens Kapten Stofil, David Nessles Den Maskerade Proggaren eller Joanna Rubin Drangers Fittflickan. Ett av de mer seriösa försöken, Daniel Ahlgrens SH 3, mixar superhjältegenren med vardagsrealism och humor. Några svenskar, såsom Mikael Oskarsson, Mikael Bergkvist och Henrik Jonsson, har gjort superhjälteserier för den amerikanska marknaden, men väldigt lite har skett på hemmaplan och idag lever även importerade superhjälteserier en tynande tillvaro i Svedala.

Därför är det glädjande att ett gäng eldsjälar oavbrutet förser oss svenskar med ny superhjälteaction. Fanzinet Svenska Superserier har getts ut sedan 2004 och nya nummer har kommit till varje seriefestival – hittills femton nummer.

Idén till Svenska Superserier kom från början från svenske superhjälteredaktören Janne ”Jan-El”/”Marvel-Janne” Eriksson och föverkligades av en grupp tecknare. Tanken med fanzinet är att talanger i Sverige ska ha möjlighet att visa upp vad de kan och vad som finns att erbjuda från genren i Sverige.

SveSup

I år är det dags att fördjupa oss i projektet Svenska Superserier. David Haglund intervjuar en panel med representanter för fanzinet på Plattanscenen (Kulturhuset våning Plattan) lördag den 27 april klockan 12.oo. Fri entré.

Svenska Superserier har även sitt eget bord på marknaden Small Press Expo i Kulturhuset 27–28 april.

Svenska Superseriers officiella webbplats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: