3 kommentarer

SIS13: Porco Rosso i Klarabiografen

Film på Stockholms internationella seriefestival 2013. De senaste 30 årens Disneyproduktioner har per automatik alla lanserats  som klassiker, men visar sig relativt sällan ha en livslängd som övertrumfar en Happy Mealleksak. Men det finns en animationsstudio som under samma tidsperiod kontinuerligt visat upp ett mästerskap  i och tänjt på gränserna för vilken sorts historier man kan berätta med tecknad film: japanska Studio Ghibli. Torsdag den 25 april har du möjlighet att helt gratis se en av deras bästa filmer, dessutom Kristiina Kolehmainens favorit, i Klarabiografen.

porco_rosso_Top

Regissören Hayao Miyazakis hyllning till flygkonsten utspelar sig på 1920-talet i området runt Adriatiska havet. ”Det stora kriget” må vara över, men Europa är alltjämt en turbulent plats där den politiska kartan kontinuerligt ritas om och fascismen är på frammarsch.

Den verklighetstrogna inramningen till trots så är huvudpersonen i Miyazakis film en gris – filmtitelns italienska flygaress – som inte helt oväntat anspelar på en av 1910-talets mest kända flygare Den Röde Baronen.

En sedan länge planerad uppföljare där vi får följa Porco Rosso under det spanska inbördeskriget planeras för övrigt ha premiär senare i år.

Filmen presenteras av Tinet Elmgren, vinnare av Seriefrämjandets stora fanzinpris 2012.

Regi: Hayao Miyazaki, 1992
94 minuter, japanskt tal med engelsk text

Du kan hämta din biljett i Serietekets disk (max 3 får plockas ut av en person). Visningen äger rum torsdag 25 april klockan 18:30 i Klarabiografen (vån 2 i Kulturhuset). Fri entré och fri sittplats.

Annonser

3 comments on “SIS13: Porco Rosso i Klarabiografen

  1. Kan bara varmt rekommendera filmen. Stillsam surrealism helt i min smak.

  2. […] Tinet Elmgren, förra årets vinnare av Stora Fanzinpriset, har sedvanligt valt årets festivalfilm som visas gratis i Klarabiografen 25/4: Porco Rosso.  […]

  3. Vad gäller uppföljaren är det inte helt klart om, och i så fall när och i vilken form, den kanske ska bli till. Sedan Miyazaki i en intervju 2010 nämnde lite lösa planer om den, har rykten om film florerat, men de har också dementerats här och var. The Geek Flag rapporterade 2011 att uppföljaren skulle vara i serieform: http://waveyourgeekflag.blogspot.de/2011/04/porco-rosso-last-sortie.html

    Det finns väldigt lite handfasta bevis för något just nu, vad jag vet, men det vore helt fantastiskt om det faktiskt blev en uppföljare, oavsett om det blir en film eller en tecknad serie! V^(oo)^V

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: