Lämna en kommentar

SIS13: Peter Snejbjerg och Tonči Zonjić

Lobster-Johnson_Caput-Mortuum

Omslag av Tonči Zonjić.

Gäster på Stockholms internationella seriefestival 2013! Peter Snejbjerg har varit serieskapare sedan slutet av 80-talet. Tonči Zonjić gjorde sin första serie som 15-åring. Nu för tiden bidrar de bland annat till den ständigt växande floran av historier om Hellboy och B.P.R.D. Möt Snejbjerg och Zonjić i ett samtal om influenser, monster och manus.

Jag erkänner mig sen till festen emedan mina första intryck av danske tecknaren Snejbjerg kom i samband med hans debut på den amerikanska marknaden 1997. Lords of Misrule heter serien där författarna Dan Abnett, John Tomlinson och Steve White blandar vad vi i Sverige kallar “Klintbergare”, moderna vandringssägner av typen “liftaren som lämnar en påse innehållandes yxa i bilen”, med keltisk mytologi och skapar en fantastisk hybrid. Snejbjergs svärtade bilder höll sig hela tiden på gränsen mellan det totalt realistiska och det groteskt överdrivna vilket förankrade skräcken mitt i vardagen och gjorde den än mer drabbande. Jag var fast och har sedan följt Snejbjerg när han tecknat såväl fantasyserier för Vertigo (The Dreaming, Books of Magic) och krigsskildringar skrivna av Garth Ennis som fina bidrag till Hellboymytologin (Abe Sapien: The Abyssal Plain, B.P.R.D. Hell on Earth: A Cold Day in Hell).

godcover

Omslag av Peter Snejbjerg.

Tecknat efter manus av Mike Mignola har även kroatiske serieskaparen Zonjić gjort. Förra året flödade flera serier med pulphjälten Lobster Johnson från hans penna. Med rötterna i den klassiska äventyrstraditionen och illustratörer som Roy Crane och Noel Sickles har vi här en tecknare som lyckats sammansmälta sina influenser till ett helt eget utryck. Och inte kan väl jag vara ensam om att se drag av Alex Toth i såväl Zonjićs linjeföring som signatur? Här får vi bilder som tycks ständigt vara i rörelse, eller när så behövs frysta ögonblick för känslomässig slagkraft. Tidigare har man kunnat se detta i superhjälteserier som The Immortal Iron Fist, Daredevil (Ed Brubaker) och de skruvade agenthistorierna Who is Jake Ellis? och pågående Where is Jake Ellis? (manus av Nathan Edmondson).
/Anders Lundgren

Peter Snejbjerg och Tonči Zonjić samtalar i Studio 3 (Kulturhuset våning 3) lördag 27 april klockan 15:30. Moderator är Anders Lundgren (Serieteket, Hög av Serier, Stockholms H.P. Lovecraftfestival). Fri entré.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: