1 kommentar

SIS13 – Gästland Rumänien: Veronica Solomon och Matei Branea

Gäster på Stockholms internationella seriefestival 2013! Tecknade serier från Rumänien? Ja, de existerar och det på en livaktig independentscen väl värd att ta en titt på. Tack vare ett samarbete med Rumänska kulturinstitutet i Stockholm har vi i år bjudit in serieskaparna och animatörerna Veronica Solomon och Matei Branea som kommer att bjuda på en presentation av den rumänska seriescenen i allmänhet och sina egna verk i synnerhet.

Superhero

Veronica Solomon ur The Book of George

Veronica Solomon är en grafisk konstnär som arbetar med både illustration, animation och serier. Hon har tecknat sedan hon var ett år och vetat att hon ville göra animerad film ända sedan nio års ålder. Seriemediet beskriver hon själv att hon ”snubblade över” på sin väg till animationens värld, men hon fäste sig snart vid denna konstart, inte minst som ett enklare och mer omedelbart sätt att berätta sina historier. Hon har även arbetat med modedesign och keramik. Solomons första animerade kortfilm, How to Deal with Nonsense (2010) har visats på ett flertal internationella filmfestivaler. Hennes serier har bland annat publicerats i internationella antologier som L’Europe se Dessine (Angouleme 2012) och Graphic Novel Day (ILB Berlin 2012). Hon medverkar även i den rumänska antologin The Book of George. Hennes berättelser kretsar vanligtvis kring svart humor, ironi och ”erotisk metafysik”. Veronica Solomon bor för närvarande i Berlin där hon studerar på filmhögskolan HFF Konrad Wolf.

Veronica Solomons blogg

Branea

Porträtt av Matei Branea

Även Matei Branea växlar mellan att arbeta med illustration, animation och serier och har så gjort sedan 1998. Han bor och verkar i Bukarest och är sedan 2003 en av eldsjälarna bakom förlaget Hardcomics, en av de få oberoende serieutgivarna i Rumänien. Han säger att han arbetar för sitt eget nöjes skull, men att han även gör jobb för TV- och reklamvärlden. Hans serier har publicerats i magasin som Esquire, Vice, Re:Publk och Playboy, men även i dagstidningar och i serieantologier, däribland slovenska Stripburger, italienska Internazionalle och Crack, samt den ovan nämnda Book of George. Sedan 2005 har han tecknat serien OMULAN om figuren med samma namn, publicerad i ett album från Hardcomics 2005. Braneas serier präglas enligt honom själv av mörk humor, sarkasm, ironi och ”ljuvligt innehåll”.

Braneas officiella webbplats 
Se Braneas filmer på YouTube
 
Veronica Solomon och Matei Branea deltar i ett scensamtal med Seriefrämjandets ordförande Fredrik Strömberg, söndagen den 28 april klockan 14.30 i Studio 3, Kulturhusets våning 3. De kommer att diskutera den rumänska seriekonsten och sina egna karriärer, visa bilder och bjuda på animerade filmklipp. 
Fri entré

 
I samarbete med Seriefrämjandet och Rumänska Kulturinstitutet

En kommentar på “SIS13 – Gästland Rumänien: Veronica Solomon och Matei Branea

  1. […] rumänska kulturinstitutet i Stockholm. Ett par lyckade gemensamma evenemang (mer om dessa här och här) har inspirerat oss att få upp lite fler serier från Rumänien på hyllorna. Först ut i den […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: