2 kommentarer

SIS13: Nancy Peña

Gäst på Stockholms internationella seriefestival 2013! 
Franska Nancy Peña (född 1979 i Toulouse) har besökt Stockholms Internationella Seriefestival en gång förut, 2011. Då presenterade Kolik förlag henne i ett arrangemang.

Nu, två år senare, är vi mycket glada att hon besöker festivalen på nytt.

Nancy Peña gav ut sin första serieroman redan 2003 och har sedan dess gett ut ett flertal serieromaner men illustrerar även barn- och ungdomsböcker. teaparty
Hon har en bakgrund inom läraryrket men har sedan 2010 satsat helhjärtat på serieskapandet. I en intervju med Loka Kanarp (som du kan finna i efterordet till Katten och kimonon) förklarar Peña att hon kommer från en familj där läsning haft stor betydelse och där hennes far samlade på serier. Vidare berättar hon i samma intervju att hon alltid haft en lust till att berätta historier och då främst genom såväl ord som bild.

I Nancy Peñas landskap är referenserna till den viktorianska eran aldrig särskilt långt borta och gränsen mellan fantasi och verklighet suddas ut på ett lekfullt sätt. Likaså innehåller hennes berättelser blinkningar till såväl kända romankaraktärer liksom minst lika kända konstverk. Hon har berättat att hon fascineras av 1800-talet både vad gäller etikett och klädsel men även vad gäller konst och litteratur. Detta syns definitivt i både Katten och kimonon (2010) och dess fristående uppföljare Tea party (2012), två av de titlar av Nancy Peña som hittills utkommit på svenska.

Under förra året gick Nancy Peñas serieberättelse Havets gille som följetong i tidskriften Utopi. I denna fantastiska historia har Peña lämnat det det viktorianska England till förmån för en fabeldjursvärld med drag av steampunk. Berättelsen är dessutom i fyrfärg, till skillnad från de tidigare nämnda titlarna som går i svart och rött.

tea-party.qxpVill ni ha mer Nancy Peña, så ni står er fram till Seriefestivalen, rekommenderas ett besök på hennes blogg (franska) där den pysselhungrige kan ladda ner och skriva ut bland annat vackra bokmärken och söta hopvikbara katter vilka författaren designat.

Under festivalveckan arrangerar Kolik förlag en releasefest för Nancy Peñas  till svenska översatta bok Havets gille. Festen äger rum på Morfar Ginko (Swedenborgsgatan 13), torsdagen den 26 april mellan 19.00 – 01.00.

Nancy Peña deltar inte i något scensamtal under festivalen, men hon kommer att befinna sig vid Koliks marknadsbord. Hon håller även en Master Class för Serieskolan i Malmös elever på fredagen. Vi har ingen exakt tid och plats för detta i skrivande stund, men denna information kommer att dyka upp inom en snar framtid. Håll utkik!

Annonser

2 comments on “SIS13: Nancy Peña

  1. Varför inget samtal?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: