Lämna en kommentar

SIS13: Peter Bergting och Erik Kriek

Gäster på Stockholms internationella seriefestival 2013! Peter Bergting, en av Sveriges hårdast arbetande tecknare, möter nederländske kollegan Erik Kriek för ett samtal om arbete, eskapism, skräckförfattaren H.P. Lovecraft och mycket annat.

Bio_Kriek-Lovecraft

Kriek i studion.

Bergting har jobbat inom sina valda gebit (illustratör, designer och entreprenör) i 24 år. Han var den förste svensk som fick en bok (serieromanen The Portent) publicerad av amerikanska förlaget Image Comics. Det senaste året har han avslutat sin ungdomsfantasytrilogi Legenden om Morwhayle, tecknat The Dunwich Horror (efter ett Lovecraftinspirerat manus av Joe R. Lansdale) och en serie som anknyter till populära spelet Crysis (manus Richard K. Morgan) för att bara nämna några av projekten. Nästa serie från Bergtings penna är Domovoi som släpps av Dark Horse Comics i juni. Se trailern och läs mer här!  En intervju med Bergting kan du hitta här!

Amsterdambaserade Krieks karriär har följt en bana som på många sätt liknar Bergtings. Bägge har hållit på sedan skarven 80/90-tal och lyckats hålla sig sysselsatta och solventa som tecknare. Hans mest kända skapelse så här långt är serierna om Gutsman, manliga tillkortakommandens förkämpe, som berättas helt och hållet i bilder och därav nått en läsekrets långt utanför den nederländska. 2006 blev serierna översatta till scenen i likaledes ordlösa föreställningar som kombinerade dans och pantomim.  Förra året släppte Kriek en bok med serier baserade på H.P. Lovecrafts noveller. Hittills har den kommit ut på tre olika språk och flera är på väg. Hans nästa projekt är In the Pines, serier som bygger på mördarballader. En del av inspirationskällorna visade Kriek när  Serieteket besökte honom i studion förra året. Se och hör intervjun här! Krieks nyrenoverade hemsida hittar du här.

Domovoi
Peter Bergting och Erik Kriek möter Anders Lundgren (Serieteket, Hög av Serier, Stockholms H.P. Lovecraftfestival) för ett samtal på scenen i Studio 3 (Kulturhuset vån 3) söndagen 28 april klockan 15:30.
Fri entré.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: