Lämna en kommentar

SIS13: Det började med Puss! 24/4

Förarrangemang till Stockholms internationella seriefestival 2013! Som en försmak till Kulturhusets kommande Hillersbergutställning presenterar Serieteket ett samtal med några av den kontroversielle konstnären Lars Hillersbergs andliga arvtagare.


Lars Hillersbergs legendariska tidskrift Puss gavs ut åren 1968–1974 och inledde ett nytt kapitel i svensk satirhistoria. Ambitiös, oförutsägbar, elak, hyllad och utskälld lämnade den spår som är tydliga än idag. Puss räknas än idag som en raritet bland svenska tidskrifter – ett interaktivt projekt där bildkonst, skämtteckningar och serier blandades med prosa och poesi. Tidningen hade en imponerande medarbetarlista som inkluderade Carl Johan De Geer, Marie-Louise Ekman, Lena Svedberg, Ulf Rahmberg, Leif Katz, Karin Frostenson, Sonja Åkesson, Lars Forssell och många fler. I början kom den ut var fjortonde dag och såldes i Pressbyrån, men efter att man i tredje numret publicerat ett fotomontage med folkpartiledaren Sven Wedén hållande sin erigerade penis i ett tånggrepp drogs kioskdistributionen in och ersattes av gatuförsäljning. Redaktionen och försäljarna delade inkomsterna lika.

Nu presenterar Serieteket ett samtal med några av Hillersbergs arvtagare: Bitte Andersson – allkonstnär, serieskapare, illustratör, filmregissör och fanzinutgivare, samt grundare av HBTQ-bokhandeln Hallongrottan i Stockholm. Rolf Classon – en av grundarna till serietidningen Galago och numera förläggare på Kartago förlag, medverkade i Puss när det begav sig. Mats Jonsson – nuvarande redaktör på Galago, serieskapare och tidigare fanzinutgivare. Christer Themptander – konstnär och satiriker som vanligtvis uttrycker sig med foto och collage, fanns med i kretsen kring Puss och medverkade i flera nummer. Berit Viklund – serieskapare, seriekunnig och en av grundarna till det feministiska serienätverket Dotterbolaget.

Några av dem har direkt inspirerats av Hillersberg och Puss, andra inte. Den gemensamma nämnaren är traditionen, viljan och förmågan att sprida sin konst, sin satir och sina serier kompromisslöst, ofta småskaligt och ofta ideellt.

Moderator är Andreas Berg, professor i illustration samt en av curatorerna bakom Kulturhusets utställning.

Plats: Serieteket/Bibliotek Film&Musik, Kulturhuset vån 2
Tid: Onsdag 24 april kl. 17.00-19.00 (sluttiden ungefärlig)
Fri entré

I Serietekets montrar visas en miniutställning med Pusstidningar och annat material sammanställd av samlaren och curatorn Valdemar Gerdin, 21 april–31 augusti.

Arrangemanget är en del av Stockholms internationella seriefestival 2013.

Notera: Den stora retrospektiva utställningen med Lars Hillersberg visas i galleri 5, 15 juni–15 september. Curatorer är Andreas Berg och Valdemar Gerdin.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: