1 kommentar

Serietekets årsbästa 2012: Olas val

Bäst under 2012! Fram till nyår kommer Serietekets personal och medarbetare att lista favoriterna bland årets seriealbum. Ola Hellsten är bibliotekarie och nytillträdd teamsamordnare på Serieteket.

Det har varit ett riktigt starkt serieår vad gäller den svenska utgivningen. Egentligen vill jag nämna många fler än vad som får plats på den redan långa listan. Men det här är grädden på grädden. /ola

Fem originalsvenska seriealbum

Frances

1. Frances 3 av Joanna Hellgren (Ordfront Galago)
Den avslutande delen av Joanna Hellgrens Frances-trilogi, vars summa långt överstiger de enskilda delarna och får ytterligare dimensioner för varje gång jag läser den. Förhöjd realism, drömlik verklighet, oerhört vackra teckningar och en stämning som lyfter en relativt enkel historia till överraskande höjder.
2. Smålands mörker av Henrik Bromander (Ordfront Galago)
En sann serieroman i alla ordets bästa bemärkelser, en tegelsten som träffar tungt och skoningslöst i hjärna, hjärta, mage och kön. Och som ställer viktiga frågor om vår ”avpixlade” samtid. Krattigt tecknat, säger vissa. Vem bryr sig när bilderna så ypperligt kanaliserar hela spektrat av känslor? Bara matlagningsscenen på anstalten är fenomenal.
3. Jordens medelpunkt av Anneli Furmark (Kartago förlag)
Om Bromander står för årets serieroman så är Furmark den svenska drottningen av serienoveller. Historien om den Islandssemestrande mamman, tonårssonen och plastpappan är ett av hennes allra starkaste album, både historie-, berättar- och bildmässigt.
4. Död kompis av Simon Gärdenfors (Egmont)
Självbiografisk sorgeskildring gestaltad med runda figurer, glättiga färger och sidlayouter baserade på godis- och flingförpackningar? Jag faller pladask! Simon G är som vanligt både självutlämnande och distanserad, men den här gången känns det som om han dyker ner djupare i sig själv.
5. Fågel Bix av Lisa Rydberg (Kolik förlag)
Listans mest udda fågel och årets starkaste albumdebutant. Fågel Bix är samtidigt serie och bilderbok, teckningar och collageteknik, science fiction och samhällssatir och absurdism. Måste läsas.
Nästan på listan: Med eller utan dig av Jenny Berggrund (kanske den mest autentiska och atmosfäriskt pricksäkra skildringen av ”unga vuxna” som jag läst i serieform), Viktor Kasparsson: Spöket på Hotell Vega av Dennis Gustafsson (stark spökhistoria med ett chockartat slut), Döda Rummet av Per Demervall och Ola Skogäng (ambitiös och mycket vältecknad Sci-Fi i ett alternativt Stockholm), SH 3 Vol. 3: Operation A-barn av Daniel Ahlgren (den svenska vardagsrealismens Grand Old Man gör svenska superhjältar med lysande resultat), Det är svårt att vara Elvis i Uppsala av Nina Hemmingsson (samlat urval av tidigare mästerverk), Loranga 2 av Sara Olausson (bästa barnserien på många år).

Fem översatta album

Ulli

1. Idag är sista dagen på resten av ditt liv av Ulli Lust (Kolik förlag)
Tecknad självbiografi lyft till en sällan skådad nivå. Österrikiska Ulli Lust (återkommande gäst på vår seriefestival) har vunnit priser och utmärkelser på Europas största bok- och seriemässor för detta magnum opus, och det är inte svårt att förstå varför. En oerhört stark, bitvis plågsamt tung historia om frihetslängtan, tonårsuppror, svek, sexuellt förtryck och våld. Mitt i det svarta fullmatad av hopp, spänning och humor.
2. Hank Williams: Lost Highway av Søren Glosimodt Mosdal (Optimal Press)
Om musikern Hank Williams sista dygn i livet. Men glöm all biografisk verklighet, det här är en hallucinatorisk drömberättelse med doft av kontintental serietradition.
3. Tea Party av Nancy Peña (Kolik förlag)
Den fristående fortsättningen på Peñas Katten och kimonon är ett viktorianskt äventyr om teprovning (!) Franska nya vågen möter Jules Verne och Conan Doyle.
4. Jultomten av Raymond Briggs (Wibom Books)
Att återutge Raymond Briggs är alltid en kulturgärning. Tack, Lisa Wibom!
5. Skönheten: Svindlande begär av Kerascoët och Hubert (Kolik förlag)
Vacker sagofantasy som problematiserar skönhetsbegrepp och skönhetsfixering.
Nästan på listan: Skämtteckningsboken Är det här ett skämt? av Hugleikur Dagsson och bilderboken De förryckta kusinerna av Edward Gorey. Båda rekommenderas varmt, men jag gör det enkelt för mig och lägger dem utanför listan genom att inte kategorisera dem som serier.

Fem utländska album

Brecht

1. The Making Of av Brecht Evens (Drawn & Quarterly)
Jag upptäckte belgaren Brecht Evens för två år sedan i och med med den amerikanska utgåvan av den vilt färgsprakande The Wrong Place och blev genast ett fan. Uppföljaren The Making Of handlar om en medioker konstnär som ser chansen till genombrott då han blir huvudattraktionen på en lokal konstbiennal. När han inser att festivalen ifråga är en ganska amatörmässig historia beslutar han sig för att forma om den till ett grandiost projekt… oavsett vilka fötter han trampar på under vägen dit. En explosion av färger och former och en experimentell berättarteknik som aldrig ligger i vägen för berättelsen. Här finns drag både av Jules Feiffer och Dash Shaw och Woody Allen. Högsta rekommendation!
2. The League of Extraordinary Gentlemen: Century del 3 av Alan Moore och Kevin O’Neill (Top Shelf)
Det spelar ingen roll hur bitter och introvert och inkoherent Alan Moore blir med åren, det spelar ingen roll att hans serier till 99% är derivat av andras författarskap eller att hans fiktiva världar är så fundamentalt baserade på detaljer och tidigare obskyra verk att Marvels Universum framstår som lättöverskådligt i jämförelse. Det spelar ingen roll. Det finns ingen, och jag menar ingen, serie som jag ser fram så mycket emot och som ger mig så mycket simpel fanboyglädje som League of Extraordinary Gentlemen. Avslutningen av Century-trilogin blev ingen besvikelse; sista slutstriden mellan gamla och nya tiders barnboksmagiker är rent orgastisk!
3. Heads or Tails av Lilli Carré (Fantagraphics)
Jag har gillat Lilli Carrés tidigare böcker, såsom The Lagoon och Tales of Woodsman Pete, men aldrig blivit riktigt ”blown away” av dem. Heads or Tails är en samling av kortare, ofta absurda serier som publicerats i olika sammanhang. Consider me blown away!
4. Criminal nr 6: Last of the Innocent av Ed Brubaker och Sean Phillips (Marvel Comics)
Criminal är förmodligen den bästa deckarserien som produceras idag, och det här är en av de starkaste volymerna. Förutom en hårdkokt och hjärtskärande kriminalhistoria får man en stenhård parodi på tonårsserien Acke.
5. Wizzywig av Ed Piskor (Top Shelf)
Piskors webb- och tidningsserie om den maniske 80-talshackern Kevin ”Boingthump” Phenicle har äntligen samlats i en bok. Liknar inte mycket annat.
Nästan på listan: Everything Together av Sammy Harkham, Jerusalem av Guy Delisle, Superman Action Comics 1 av Grant Morrison och Rags Morales, Batman Incorporated 1 av Grant Morrison…
Har ännu inte läst: Building Stories av Chris Ware, The Hive av Charles Burns, Are You My Mother? av Alison Bechdel.

Årets…

…sorg. Det går inte att komma ifrån att nämna det. Min företrädare, mentor, kollega och vän och Serietekets grundare Kristiina Kolehmainen avled i mars. Saknaden efter henne är fortfarande påtaglig varje dag. Men jag måste också nämna några av alla de anda seriestorheter som avled under året; Moebius, John Severin, Sheldon Moldoff, Maurice Sendak, Joe Kubert, Gösta Gummesson, Spain Rodriguez, Keiji Nakazawa… Ett tungt år för seriefandom.
…triumf. Stockholms internationella seriefestival blev en succé trots personlig sorg och praktiska svårigheter i våras. Tack alla som hjälpte till och tack alla som kom. Nästa år firar vi femtonårsjubileum med temat eskapism. Boka in sista helgen i april redan nu!
…”inte serier, men ändå”. David Liljemark prosadebuterade med en roman (Orkestern) och en novellsamling (Dä ha satt säj på hôvve), Mats Jonsson kom med en proasisk ”femkronorsbok” (Apburen), medan Nina Hemmingsson släppte sin första lyriksamling (Det var jag som kom hem till dig). Vill se mer av detta framöver. (Fast inte på bekostnad av mer serier från deras ritbord.)
…löfte inför 2013. Att läsa mer japanskt.

Gott nytt år, alla. Vi ses på andra sidan!

Ola Hellsten

En kommentar på “Serietekets årsbästa 2012: Olas val

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: