1 kommentar

Serietekets årsbästa 2012: Patrik Schylströms val

Bäst under 2012! Fram till nyår kommer Serietekets personal och medarbetare att lista favoriterna bland årets seriealbum. Patrik Schylström arbetar visserligen inte på Serieteket, utan på Stockholms Stadsbibliotek, men fina samarbeten med oss har gjort honom till ”en i familjen”. Seriekunnig, serieintresserad och passionerad bibliotekarie som satt upp utställningar och publika samtal med serieanknytning – just nu kan man se utställningen ”Osalighet, Döden i bilder” av Aurora Walderhaug på Stadsbiblioteket fram till den 13 januari. I Kulturhuset har han i år hållit i seriepaneler på Stockholms internationella seriefestival och under Prideveckan.

Fem originalsvenska album (utan rangordning)

Smålandsmörker

1. Smålands mörker av Henrik Bromander (Ordfront Galago)
Kan inte vem som helst bli rasist, kriminell, hamna utanför? Bromander ger svidande kritik av ett Sverige där vi faller fritt.

2. De anhöriga av Pelle Forshed (Kartago förlag)
Stilen på teckningarna känns igen från Stockholmsnatt, men berättandet når en skyhög höjd – i grafisk excellens och empati.

3. Jordens medelpunkt av Anneli Furmark (Kartago förlag)
Forsmark fortsätter sin utforskning av de nordiska landskapen – både de yttre och inre.

4. Död kompis av Simon Gärdenfors (Egmont)
Sorg och vänskap skildrat med en skenbar distans. Jag hade svårt att värja mig mot de starka känslorna.

5. Fågel Bix av Lisa Rydberg (Kolik förlag)
Om vetenskap och passion. En passion som kan lyfta dig så högt att du får syrebrist.

Fem översatta album (ingen rangordning här heller!)

Gorey

1. De förryckta kusinerna av Edward Gorey (Sanatorium)
Goreys berättelser är mystiska, fast har ändå något bekant i sig. Döden – och skrattet! – är alltid nära i de viktorianska miljöerna.

2. Skönheten: svindlande begär av Kerascoët och Hubert (Kolik förlag)
En saga om jakten efter skönhet, kärlek och om vådan av att få det du ber om.

3. The Walking Dead del 3–5 av Robert Kirkman med flera (Apart förlag)
Mmm! Jag gillar allt som innehåller zombies: filmer, böcker, serier. Det intressanta här är hur människorna försöker leva sitt nya liv.

4. Idag är sista dagen på resten av ditt liv av Ulli Lust (Kolik förlag)
Om att växa upp. Det stora äventyret väntar i Italien, men också illvilja och bristande vänskap.

5. Tea Party av Nancy Pena (Kolik förlag)
Vadslagning mellan temoguler, kärlek och andra självklara ingredienser i en pastisch på klassiska äventyrsromaner.

Fem utländska album (och inte här heller!)

COVER_LovelyHorrible

1. The Lovely Horrible Stuff av Eddie Campbell (Top Shelf Productions)
En underhållande bok om valutareserver, lån och stammar i Mikronesien som hugger ut stora stenringar. Helt enkelt om pengar!

2. Creepy Presents Richard Corben (Dark Horse)
I högstadiet föll mina ögon på Heavy Metal i tidskriftsstället. Bernie Wrightson och Richard Corben blev de nya hjältarna.

3. The Boys vol 10–12 av Garth Ennis m.fl. (Dynamite)
Avslutande volymer i en serie om en grupp som inte bara övervakar superhjältar, utan också tar dem av daga om det behövs. Och det behövs!

4. Goliath av Tom Gauld (Drawn and Quarterly)
Helst vill Goliath bara ta det lugnt, men på något sätt dras han in i stridigheterna.

5. Dotter of Her Father’s Eyes av Mary Talbot (Dark Horse)
En seriernas Timmarna. Talbot berättar historien om sin egen och Lucia Joyces, James Joyces dotters, uppväxt.

Bonustips:

Reid Fleming – the World’s Toughest Milkman av David Boswell (2011). Han är lat, dricker på arbetstid och jävlas med sin korkade chef. Han är en äkta hjälte!

ReidFleming

Årets…

…sorgebud. Att Kristiina Kohlemainen, teamsamordnare på Serieteket, och Sveriges okrönta seriedrottning, gått bort efter en tids sjukdom. Fan, fan, fan, du fattas oss!

…comeback. Sanatorium publicerade en samling av Edward Gorey, De förryckta kusinerna. Senaste gången vi såg Gorey på svenska var mitten av 60-talet. Yukiko Duke förklarar att det är en ”kulturgärning”. Det är bara att hålla med! Vi kan inte få nog av viktoriansk mystik och döda barn!

…internationella seriefestival. Som blev en verklig succé, tack vare ett otroligt teamwork hos personalen på Serieteket. Det vilade, av förklariga skäl, en tryckt stämning över hos alla, men vi hade också roligt: Strindberg, musiken och prominenta gäster som Posy Simmonds och Ville Ranta satte guldkant på festivalen!

…tidskrift. Egentligen omöjligt att välja mellan Galago och Bild & Bubbla, vilka bägge är bättre än någonsin. Så jag säger: Utopi Magasin – med sin blandning av skräck, fantasy, science fiction och intierade artiklar om genrerna.

… samklang. Sveriges serieförlag gör gemensam sak och publicerar en hyllningsbok med bilder av Kristiina Kohlemainen av ett otal seriekonstnärer. Vackert så!

…serier på film. Jodå, visst märktes det att Tim Burton hade roligt när han gjorde sin Batman. Men jag vill se en Läderlapp som är lite rough så där. Tänk Daniel Craig som James Bond. Och den senaste Batman-filmen, The Dark Knight Rises, är den bästa någonsin! Trots en mögig skurk!

…grattis! Till Ola Hellsten, ny teamsamordnare på Serieteket. Med en gedigen erfarenhet från arbetet i Serieteket och uppdragen i Seriefrämjandet parat med en passion för serier och ett socialt sinnelag känner vi oss lugna över successionen!

…debutantbar. På Stadsbiblioteket i Stockholm. Fortfarande kommer det ut så mååånga bra serier av debutanter i Sverige! Är det månne serieskolorna som bär frukt? Glädjande att förlagen vågar tro på de nya serieskaparna!

…quiz. Nordisk Comiquiz arrangerades för 27:e gången. Tävlingen har hållits sedan 1985. Den här gången i ”Stockholmslagets” regi. Enligt deltagarna var det roliga och alldeles för svåra frågor!

…utställning. Det är svårt för mig att välja. Särskilt som jag har arrangerat utställningar själv. Emelie Östergrens bilder var suggestiva. Och jag ser fram emot kommande utställning (17 december och framåt) med bilder av Aurora Walderhaug, känd från Nemi och Utopi Magasin. Utställningen med Hanna Peterssons trägubbar från omslaget till Henrik Bromanders album Smålands mörker fick mitt hjärta att klappa snabbare!

 
Patrik Schylström

En kommentar på “Serietekets årsbästa 2012: Patrik Schylströms val

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: