1 kommentar

Serietekets julkalender lucka 24: Kalleponken och hans vänner önskar God jul!

Disney på julafton har aldrig varit lika stort i hemlandet USA som här i Sverige. Men jänkarna har sina egna animerade jultraditioner. Tecknade TV-specialare som Frosty the Snowman (1966) och How the Grinch Stole Christmas (1969) eller dockanimationen Rudolph the Red-Nosed Reindeer (1964) har visats år efter år för generationer av barn och vuxna. Julen 1965 visades för första gången den första TV-specialaren baserad på serien SnobbenA Charlie Brown Christmas.

CharlieBrownChristmas

Serien Snobben (Peanuts) skapades 1950 av Charles M. Schulz och var nydanande i hur den gestaltade allvarligheter som utstötthet, ensamhet och melankoli hos barn, med ett naivt uttryck och en stillsam humor. ”Sofistikerade serier” blev en (numera utdöd) benämning på humorserier där humorn inte var så blatant, utan mer eftertänksam och kanske rentav intellektuell. Seriens huvudperson var den ständigt misslyckade Lille Karl (Charlie Brown på engelska, även kallad ”Kalleponken” eller ”Killen med det runda huvudet”), delvis ett självporträtt av Schulz själv. I den svenska översättningen tog Karls hund Snobben (Snoopy) titelrollen.

Serieteket har ett långt och gott förhållande till Snobben. Vad traditionella humorserier beträffade var det en av Serieteketgrundaren Kristiina Kolehmainens favoriter. År 2000 satte vi upp en jubileumsutställning kring serien, uppskattad och välbesökt. (Till och med självaste Neil Gaiman var här och tittade på den, även om det var en aning slumpartat. Se julkalenderns lucka 1 för hela historien.)

Dessa böcker med och om Snobben finns just nu på Serieteket.

Julspecialaren A Charlie Brown Christmas, producerad och regisserad av Bill Melendez, sändes alltså för första gången 1965 och har repriserats varje år sedan dess, först på kanalen CBS, och sedan 2001 på ABC. Nu får Serietekets bloggläsare ta del av ett smakprov.

God helg på er alla!

Serietekets julkalender 2012 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

En kommentar på “Serietekets julkalender lucka 24: Kalleponken och hans vänner önskar God jul!

  1. […] jultraditioner har däremot satt sig i många jänkares hjärtan. Tecknade TV-specialare som A Charlie Brown Christmas (1965) och How the Grinch Stole Christmas (1969) eller dockanimationen Rudolph the Red-Nosed […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: