Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 23: Monsieur Ferraille

I dagens lucka möter vi en metallisk gynnare uppfunnen av franska konstnärsgruppen/förlaget Les Requins Marteaux. ”Hammarhajarna” (som de skulle heta om vi översatte deras namn till svenska) har gästat Sverige och Serieteket två gånger på seriefestivalen Small Press Expo (numera Stockholms internationella seriefestival). 2010 kom de hit i egenskap av ambassadörer för den oberoende och frisinnade nationalstaden Villemolle. 2011 satte de upp utställningen Hypermarket på Lava i Kulturhuset, där man bland annat kunde köpa varor som BantaFett, Superattraktivo, Vino Cola, Sex Spaghetti och Gåslever för arbetslösa.

Fiktiva nationer och fiktiva livsmedelsprodukter är bara två av strängarna på Hammarhajarnas lyra. Deras fiktiva framgång grundar sig i mångt och mycket på en fiktiv hype kring en fiktiv figur. Vars fiktiva historia i korthet lyder som följer:

Redan 1924 gör en liten robot kallad Monsieur Ferraille (”Herr Järnskrot”) sitt första framträdande i en annons som saluförare av ett ungdomselixir lanserat av de unga entreprenörerna Walt & Gonzo. Denna mirakelkur blir en enorm succé, särskilt bland arbetarklassen, och Monsieur Ferraille firar snart stora framgångar som huvudfigur i barntidningen Ferraille Illustré, en utgivning som inte ens tyskarnas intåg kunde hejda – Ferraille Illustré var den enda publikation för barn som gavs ut i det naziockuperade Frankrike, tack vare en överenskommelse mellan Walt & Gonzo och det tyska styret.

Ferraille

Efter andra världskriget ställer Walt & Gonzo in sitt sikte på den amerikanska marknaden. Den första animerade filmen med Monsieur Ferraille blir Oh Boy, What Nice Legs, en världssuccé som lägger grunden till Walt & Gonzos animationsstudio och senare internationella filmframgångar som The 3 Bears och Pinocchio. Snart får även Hollywood upp ögonen för ”Mister Ferraille” och 1952 har långfilmen Super Espacio Tequila premiär. Filmen håvar in 180 miljoner dollar och gör den lilla roboten till internationell superstjärna.

Monsieur Ferraille lägger grunden till Walt & Gonzos affärsimperium, vilket inkluderar ett flygbolag, ett snabbmatsmärke, samt en internationell snabbköpskedja – Hypermarket Ferraille. Idag finns Monsieur Ferraille över hela världen, som leksak och dataspel, på barnkläder och designmöbler. I Franska Polynesien har Monsieur Ferraille upphöjts till lokal gudomlighet.

Några högriskprojekt (däribland nöjesparken ”Ferraille Land”) och ett par politiska skandaler får till slut de båda entreprenörerna att gå i konkurs i slutet av 1900-talet. De försvinner spårlöst från all mediebevakning och lämnar bara smulorna av sitt imperium efter sig. Deras mystiska försvinnande har bara förstärkt mytbildningen kring två av 1900-talets mest kontroversiella entreprenörer.

Dan före Dopparedan till ära bjuder dagens lucka inte på ett utan på FEM klipp med den oefterhärmelige Ferraille.

Dessa böcker om, med eller utgivna av Les Requins Marteauz finns att låna på Serieteket.

Serietekets julkalender 2012 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: